Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Zo leer je je kinderen helpen in het huishouden: tips van onze expert
Soms is het een hele klus om het huishouden en het drukke gezinsleven te organiseren. Stiekem hoop je dan ook misschien dat je kinderen hun steentje bijdragen. Maar dat plan blijkt in de praktijk vaak in het water te vallen. We vroegen expert Sara Van Wesenbeeck van Barking Dogs naar haar tips om kinderen te leren helpen in het huishouden.
Belangrijke vaardigheden ontwikkelen
Sara Van Wesenbeeck, coach en professional organizer bij Barking Dogs: “Door je kinderen in het huishouden te laten helpen, hen taken te geven en daar een goede gewoonte van te maken, geef je vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven de vruchten van zullen plukken. Je kinderen zien er wellicht het nut niet van in en laten dat ook luid en duidelijk horen, maar besef dat het de tijd en inspanning waard is om je kinderen bij het huishouden te betrekken. Ze worden veel zelfstandiger, ze leren nieuwe vaardigheden, je geeft hun verantwoordelijkheid, ze doen succeservaringen op en dat zijn waardevolle tools voor hun verdere leven.”
8x tips om je kinderen te laten helpen in het huishouden
Hoe laat je je kinderen nu helpen bij huishoudelijke taken, zodat jouw rugzak wat lichter wordt en jullie meer tijd overhouden voor qualitytime met het gezin? In haar boek ‘Het handboek voor de spitsuurvrouw’ geeft Sara praktische tips:
- Geef het goede voorbeeld. Gewoon doen is de boodschap, én je ‘goede voorbeeld’ consequent op dezelfde manier blijven herhalen. Doe het telkens opnieuw met een glimlach en er zal een dag komen dat je kinderen je gaan kopiëren, net alsof ze het zelf bedacht hebben. Halleluja, je doel is bereikt!
- Jong geleerd is oud gedaan. Jonge kinderen staan vaak te trappelen om je te helpen. Geef hen die kans en blijf niet denken dat je het zelf sneller en beter kunt. Laat hen al op jonge leeftijd proeven van verschillende huishoudelijke taken, maar kies ze wel op maat van hun leeftijd en kunnen. In de kleuterklas helpen ze de juf ook bij het opruimen en organiseren, dus waarom zouden ze het thuis dan niet doen?
- Neem de taken niet van hen over. Gaat het niet snel genoeg naar je zin? Vind je dat je het toch beter kunt? Denk je dat ze er nog te klein voor zijn? Of vind je dat ze al genoeg te doen hebben? Zoek geen excuses om alle taken op jou te blijven nemen. Je kinderen kunnen meer dan je denkt!
- Geef je kinderen de kans om te experimenteren. De huishoudelijke taken die je je kinderen hebt toegewezen, geef je volledig uit handen. Geef hen de kans om ze op eigen houtje tot een goed einde te brengen. Zo kunnen ze leren, ook van hun ‘fouten’, ook al is het resultaat niet helemaal zoals jij het voor ogen had.
- Nobody is perfect. Leg de lat niet te hoog, niet voor jezelf en zeker ook niet voor je kinderen. En pas de klusjes aan aan de leeftijd van je kind. Wat je vraagt, moet haalbaar zijn. Zo kunnen je kinderen succeservaringen beleven. Die geven hen vleugels en laten je kinderen met meer plezier helpen in het huishouden.
- Maak duidelijke afspraken. Een paar voorbeelden: ‘Elke avond voor bedtijd neem je je eigen spullen mee naar je kamer.’ ‘Eén keer per week ruim je je kamer op.’ ‘Als je gaat sporten, zet dan je sporttas klaar en na het sporten gaan je vuile kleren meteen in de wasmand.’ ‘Lunchtrommels leg je na school op het aanrecht.’
- Maak van ordenen en organiseren een leuke routine. Geef je kind klusjes die bij zijn interesses aansluiten: houdt je kind van dieren, laat hem dan de hond eten geven of het hok van de hamster schoonmaken. Wees creatief en bedenk allerlei dingen die de organizing-taken leuker maken: Bedenk samen een opruimlied of -dansje, of organiseer een opruimwedstrijd: het snelst, het meest, het grootst, het hoogst. Koppel er een leuke beloning aan: wie wint, krijgt een opruimtrofee, een gouden cent van chocolade of een extra dikke zoen van mama of papa.
- Zorg dat de klusjes concreet zijn: niet ‘poets de woonkamer’, maar wel ‘jouw taak is het afstoffen van het tv-meubel’. Zorg voor leuke attributen: een kleurrijk emmertje of sponsje, een koksmuts, …
Wedden dat deze spulletjes je kleintje motiveren?
Afwassen saai? Nee hoor!
Met een poes als borstel en een visje als spons gaat het vast supersnel vooruit. € 9,95. Shop ’t hier.
Trainen maar!
Oké, het is geen écht schoonmaakgerief, maar je kapoen kan er wel heel goed mee oefenen ;-). € 29,95. Shop ’t hier.
Over opruimen gesproken… Heb jij al van ons Slim-opruim-plan gehoord? Nu de lente in zicht is, kriebelt het om ons huis helemaal lentefris te maken. Voel jij het ook, maar weet je niet waar of hoe je hieraan begint? Speciaal voor jou hebben wij een praktisch opruimplan ontwikkeld met opruimcoach Nele Colle, dat jou — stap voor stap — helpt naar orde in huis! Ga jij met ons de opruimuitdaging aan? Schrijf je zeker in!
Ook interessant:
- Hoe leer je je kind opruimen?
- Marie Kondo leert kinderen opruimen met nieuw prentenboek
- Zo maak je van een kinderkamer een tienerkamer