Goeie vraag: wanneer moet je het water van het kinderzwembadje vervangen?
De zomer zit op kruissnelheid, hoera! En met die warme temperaturen halen we de plons- en zwembadjes uit het tuinhuis om de kleinsten wat te laten afkoelen. Want wat is er nu leuker voor die kleine kapoenen dan een portie waterpret? Maar zo’n zwembadje kan ook een broeihaard van bacteriën worden. Daarom zetten we op een rijtje wanneer je het water het best vervangt:
1. Bij stilstaand water
In kinderplonsbadjes heb je geen doorstroming van het water, wat een trigger kan zijn voor bacteriën. Daarom ververs je het idealiter dagelijks, of maximum na 2 dagen. Op voorwaarde dat je een goed sluitend zeil gebruikt tegen de vuiligheid wanneer het badje niet gebruikt wordt.
2. Als het water warmer is dan 25 graden
Hoe hoger de watertemperatuur, hoe sneller de groei van bacteriën en hoe meer de bader zweet en vet afgeeft in het water. Vooral ondiepe baden (tot 50 cm) zullen sneller opwarmen. Het is dan aan te raden om het water regelmatig te verversen en het badje te reinigen.
3. Als het water verontreinigd is
En dan hebben we het niet (enkel) over blaadjes, insecten of takjes in het water, maar over eventuele stoelgang- en plasongelukjes. En dat risico is met kleine kinderen zeer reëel. Vervang het water dan onmiddellijk en reinig het badje nadien grondig vooraleer je het weer vult. Ook als het water troebel ziet of een andere kleur heeft, vervang je het meteen.
Een paar extra veiligheidstips
- Wanneer je kind in het zwembadje plonst, zorg er dan voor dat je altijd in de buurt bent.
- Vul het badje met drinkwater (leidingwater met drinkkwaliteit) en bij voorkeur onder de 20 graden.
- Laat je kindje echter nooit van het water drinken, ook al heb je leidingwater gebruikt.
- Wanneer het badje niet gebruikt wordt, dek het dan af met een goed sluitend zeil om verontreiniging door bv. uitwerpselen van vogels, katten of knaagdieren te voorkomen.
Bron: www.gezondheid.be