Veilig in de zon: een zonnesteek herkennen en behandelen
Een zonnesteek, wat is het en wat kun je eraan doen?
Bij hoge temperaturen is het opletten voor een zonnesteek (=zonneslag). Vooral kinderen en baby’s zijn hier gevoelig aan omdat de basisregeling van hun lichaamstemperatuur nog niet volledig ontwikkeld is. Een zonnesteek of zonneslag ontstaat dan ook door een ontregeling van het warmtecentrum in de hersenen, als gevolg van directe zonnestralen op het hoofd.
Een kindje kan hier erg ziek door worden. Koorts, duizeligheid en misselijkheid zijn de meest opvallende symptomen en die kunnen enkele dagen aanhouden. Dorst is het eerste alarmsignaal.
Preventie: laat je kindje best spelen in de schaduw en zet steeds een hoedje op het hoofd.
Wees daarnaast ook alert voor symptomen van beginnende uitdroging zoals: oververhitting, roodheid in het aangezicht, prikkelbaarheid, geen tot weinig eetlust, verminderde traanproductie, verminderde urineproductie, rusteloosheid of eerder slaperig gedrag. Indien je duidelijk meerdere van deze symptomen herkent kan je je kindje best zo snel mogelijk naar een koele ruimte brengen en blijf je in de buurt. Laat het kindje voldoende rusten en leg eventueel koude kompressen of natte doeken op het voorhoofd, in de nek, de armplooien of de liesstreek en verlos het kindje van strak zittende kledij. Daarnaast laat je je kindje ook voldoende drinken, liefst in kleine hoeveelheden. Raadpleeg bij twijfel een arts.
Wanneer je op vakantie bent in een warm land en je kindje heeft last van koorts, diarree of overgeven houd je het kindje best uit de zon. Een kindje met koorts, diarree of braakneigingen, is nog sneller door zijn vochtreserve en kan nog sneller uitdrogen.
Wat te doen bij zonnebrand?
Wanneer de huid van je kindje rood ziet door te lange blootstelling aan de zon kan je de huid best een kwartiertje afkoelen onder lauw stromend water. Let op, met lauw bedoelen we een temperatuur van bij de 30°C. Nadien smeren we de huid in met een hydraterende lotion of zalf. Een degelijke aftersun volstaat. Na een 2-tal dagen zal de roodheid en de pijn afnemen.
Wanneer er blaren op de huid komen is er sprake van een oppervlakkige 2de graadsbrandwonde. Hiermee kan je best naar een arts. Tracht de blaren niet te doorprikken. Door de huid te doorprikken beschadig je onze natuurlijke bescherming en hebben bacteriën vrije doorgang.
Preventief: smeer je kindje regelmatig in met een degelijke zonnecrème met hoge beschermingsfactor.