Voor het eerst naar school: instapklasje of mengklasje?
In België kunnen kindjes vanaf 2,5 jaar naar de kleuterklas. Ze beginnen hun schoolcarrière dan in het instapklasje. Maar nu rijzen er steeds meer vragen over het nut van dit instapklasje. Ze zitten vaak overvol en kinderen met een andere thuistaal zouden minder taalstimulansen en ontwikkelingskansen krijgen. Heeft een instapklasje wel zin of is een mengklasje een betere keuze?
Wanneer kan je kind voor het eerst naar school?
Je kind kan tussen 2,5 en 3 jaar op een van de volgende 7 instapdata naar de kleuterschool:
- de 1ste schooldag na de zomervakantie
- de 1ste schooldag na de herfstvakantie
- de 1ste schooldag na de kerstvakantie
- de 1ste schooldag van februari
- de 1ste schooldag na de krokusvakantie
- de 1ste schooldag na de paasvakantie
- de 1ste schooldag na Hemelvaartsdag
Niet verplicht, wel een aanrader
Kleuteronderwijs is in Vlaanderen niet verplicht. Maar het loont zonder meer de moeite:
- Je kleuter leert in de klas sociale vaardigheden,
- raakt er vertrouwd met taal en met praktische vaardigheden.
- De kleuterjuf of -meester bereidt je kind voor op het lager onderwijs.
Voor sommige ouders is het niet vanzelfsprekend om hun peuter (regelmatig) naar school te sturen. Ze zijn bang dat hun kind er niet goed verzorgd zal worden, omdat ze geen Nederlands spreken, of omdat ze niet weten hoe belangrijk kleuteronderwijs is.
Wist je al dat binnenkort de leerplicht verlaagt van 6 naar 5 jaar?
Instapklasje of mengklasje?
Je kind kan tussen dus 2,5 en 3 jaar instappen op de kleuterschool. De meeste scholen hebben afzonderlijke klasjes voor kleuters tussen 2,5 en 3 jaar. In zo’n instapklasje kan een kinderverzorgster meehelpen. Andere scholen organiseren dan weer mengklassen: de instapklas en de eerste kleuterklas van vroeger zitten dan samen en de tweede en derde kleuterklas ook.
“Weg met de instapklas”
Professor Dr. Michel Vandenbroeck van UGent is alvast geen fan van de instapklas. Waarom niet? “In de kinderopvang zitten zeven à acht kinderen bij één begeleider. Op school komen de 2,5-jarigen in klassen terecht met 15, 20, 25 of nog meer leeftijdsgenootjes. Wij vragen een bovenmenselijke inspanning van die ene leerkracht in de instapklas. Terwijl er geen enkele reden is om het zo te organiseren. In een gemengde klas loopt alles veel vlotter. Instappertjes worden verspreid over de verschillende klassen, en kunnen profiteren van het feit dat oudere kleuters hen helpen en wegwijs maken op school.”
Visie van de kleuterjuffen
Een grote groep 2,5-jarigen opvangen, die ’s middags nog slapen en soms nog niet zindelijk zijn, het is een hele klus voor de leerkracht die dat allemaal in goede banen moet leiden. Wat vinden zij er eigenlijk van? Verkiezen zij een instapklasje of een mengklasje?
Juf Helena is kleuterjuf én mama:
“Als mama heb ik liever een apart instapklasje. Voor kinderen is het naar school gaan sowieso al een grote verandering, zeker als ze voordien niet naar een creche zijn geweest. In een instapklas krijgen ze zeker voldoende aandacht omdat dit vaak een kleinere groep is. Zo kunnen ze zich makkelijker aanpassen aan de verandering. Ik zie ook echt het nut van de instapklas in. Er worden heel wat vaardigheden ontwikkeld en de kinderen leren er zelfstandiger zijn.Ook gaat de taalontwikkeling sterk vooruit, net zoals de sociale vaardigheid. Maar een mengklasje heeft zeker ook zijn voordelen. Dan kijken de oudere kleuters mee om naar de kleinsten. En de kleintjes nemen veel over van de oudste. Ik denk dat het heel moeilijk is om te zeggen of ze beter gescheiden zitten of samen. Ik denk dat elke ouder dit best voor zich beslist bij de schoolkeuze.”
Juf Véronique is juf in een mengklasje:
“Na iedere vakantie komen er meer kindjes bij, waardoor ik na Hemelvaart met een bomvol klasje zit. Het is dan echt zwoegen en zweten voor mij. De ouders verwachten veel van ons, van het kind zelf ook. Voor de kindjes is het sowieso een heel avontuur en het is aan ons als kleuterjuf om er het beste van te maken.”
Juf Sofie:
“In onze school hebben we gekozen voor 3 mengklassen, omdat het minder zwaar is voor de leerkracht. De instappers worden verdeeld over de 3 klassen, zodat ze niet allemaal samenzitten. Want tegen het einde van het schooljaar zijn er dat heel wat. Als je er dan als juf alleen voor staat, is dat heel zwaar. In een mengklas kunnen de oudere kindjes ook helpen: de toiletten tonen, meehelpen met de koekjes,…”
Bron: Klasse.be – Vtm.be
Lees ook:
- Gaat je kind voor het eerst naar de kleuterschool? Enkele tips!
- Checklist: is je kindje klaar voor de kleuterschool?
- Eerste schooldag: 4 tips van de juf
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!