Let op met worstjes
Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht. En enkele resultaten interesseren mama’s zeker.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) moest in 2009 verschillende producten terugroepen of van de markt halen. Een markant voorbeeld: in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.
Tijdens de test van eetwaren en verkooppunten kregen deelde Test-Aankoop slechte of zwakke beoordelingen uit. Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een aandachtspunt.
Enkele punten die mama’s van kleine kinderen zeker zullen interesseren:
- Kant-en-klare stamppot: of je dit diepgevroren of koelvers koopt, je gebruikt het beter met mate. Het bevat te veel zout en is duur in vergelijking met huisbereide stamppot. Bovendien zitten er te weinig groenten in, wat gecompenseerd wordt door aroma’s.
- IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35 % van de stalen schepijs en 62 % van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.
- Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een “gezond” imago had, is eerder te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat “zonder suiker” zeker niet “zonder calorieën” betekent.
Een van de eerste voedingstests die Test-Aankoop in 2010 publiceert gaat over… worst. Twee derde van gemengde worsten scoort erg slecht. Test-Aankoop dringt aan op betere etikettering, duidelijkere benamingen en de vermelding van de vleessoorten en hun verhoudingen.