Beïnvloedt je zwangerschap de band met je moeder?
Je hele leven ben je al ‘dochter van’. Binnenkort komt daar ook ‘mama van’ bij. Fantastisch toch? Maar ook wel spannend. Wat voor mama zul je worden? En hoe beïnvloedt je zwangerschap je relatie met je eigen moeder?
Krijg je regelmatig te horen dat je op je moeder lijkt? Voor sommigen is dat een compliment, sommigen vinden het een angstaanjagend idee. Geen paniek! Jouw leven hoeft geen kopie van haar leven te zijn. Je kunt alleen maar leren van de successen én de fouten van je eigen opvoeding.
Unieke band
Iedereen heeft een andere soort relatie met zijn moeder. Is ze jouw beste vriendin waaraan je alles vertelt of botert het net niet zo goed tussen jullie? Hoe dan ook, de band tussen moeder en dochter wordt gezien als één van de meest unieke en meest complexe menselijke relaties. Hij beïnvloedt onder andere de verschillende soorten relaties gedurende je leven: die met je partner, je vrienden en je eigen kinderen. Hoe jullie relatie ook is: jouw zwangerschap zal de band tussen jullie veranderen.
Terugblik
Zodra je zwanger bent, ga je anders tegen het leven aankijken. Je evalueert je relaties met anderen – en vooral die met je moeder – omdat jij nu zelf moeder wordt.
Wat voor soort moeder wil ik worden? Wat vind ik belangrijk in mijn leven en wat wil ik voor mijn kind? Je blikt terug op je eigen opvoeding om te bepalen wat wel en niet werkte. Is de band met je moeder niet zo goed of ronduit slecht? Dan wil je wellicht álles anders doen. Maar ook als je moeder en jij heel hecht zijn, kunnen er dingen zijn die je anders wil aanpakken bij de opvoeding van je eigen kind.
Normen en waarden
Van je ouders krijg je normen en waarden mee. Bedenk goed welke jij uit je eigen opvoeding wilt meenemen en welke juist niet. Uiteraard heeft je partner een net zo grote inspraak in de opvoeding. Bespreek met elkaar wat voor gezinssituatie je voor je kind wenst. Misschien was het bij jouw thuis taboe om emoties te uiten en was dat in het ouderlijk huis van je partner juist heel normaal. Bepaal samen met je partner waar jullie de nadruk op willen leggen.
Zwangerschap
In de ideale situatie wordt de relatie met je moeder alleen maar hechter tijdens je zwangerschap. Ze vertelt over haar eigen zwangerschap, jullie gaan samen babykleertjes kopen en ze staat te popelen om haar kleinkind in haar armen te nemen. Helaas kan het ook anders lopen. Misschien was je altijd al vier handen op één buik met je moeder, maar verloopt de relatie wat moeilijker nu je zwanger bent. Je moeder verandert plots in een betweter met de meest achterhaalde adviezen. Ze vindt het maar raar dat je praat over bevallen in bad of dat je na de bevalling al meteen naar huis wilt. Of misschien vind je dat je moeder wel erg nuchter en praktisch op je zwangerschap reageert, terwijl jij op wolkjes zweeft.
Mama wordt oma
En dan is je eigen moeder oma. Daar komen vaak spanningen van. Jouw kind verandert de rollen die jij en je mama spelen. Jij pakt de moederrol op en jouw moeder moet juist een stapje terugnemen. Dat is voor allebei wennen. De nieuwbakken oma kan zich vaak nogal bemoeien: “Zou je hem wel naar een crèche brengen?”, “Heeft hij nu weer geen muts op?”. Heb je er erg veel last van, praat dan met je moeder en vertel haar wat je dwars zit. Goedbedoeld of niet, dit is jouw kind en je hebt je eigen ideeën over de verzorging en opvoeding.
Stel je grenzen
Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om met je moeder te praten. Je houdt van je moeder, respecteert haar en wilt haar geen verdriet doen. Maar je hebt ook het recht om de dingen op jouw manier aan te pakken.
Onthoud de volgende uitspraak en gebruik hem waar nodig: “Ik hou van je, maar dit wil ik niet met je bespreken.” Verander dan van onderwerp. Vind je een gesprek met je moeder te moeilijk? Schrijf haar dan een brief. Zo kun je rustig je gevoelens verwoorden en de boodschap overbrengen zonder dat je onderbroken wordt of je gedachtegang kwijtraakt. Last van schuldgevoelens? Laat die snel varen. Je hoeft je niet schuldig te voelen omdat je je eigen leven wil leiden.
Als je moeder dingen anders aanpakt
Gaan ze naar oma en opa, dan mogen je kinderen plots alles. Ze mogen laat naar bed, eten de hele dag wat ze willen en worden hopeloos verwend. Ga even bij jezelf na: is het echt zo erg dat je moeder dingen anders doet? Het kan voor je kind ook goed zijn om dingen op een andere manier te doen. Bovendien is het voor jou een goede oefening om te leren loslaten.
Wat als het niet botert
Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis en het is fijn als je dit met je moeder kunt delen. Zelfs als jullie nooit een sterke band hebben gehad, kan het fijn zijn als je moeder nu toch in de buurt is. Maar soms botsen karakters te veel en zit het er gewoon niet in. Dat is niet goed voor jou of voor je gezin. Dan moet je misschien de moeilijke beslissing nemen om het contact te verbreken. Heel verdrietig, want iedereen wil graag zo’n moeder-dochter band die je weleens in de films ziet. Maar als dat er gewoon niet inzit, kun je je beter concentreren op jouw gezinnetje en zorg je ervoor dat je met jouw kind wel zo’n band opbouwt.
Bron: Ouders van nu
Lees ook:
- Grootouders: wat hebben zij dat wij niet hebben?
- Daarom zijn grootouders leuker dan ouders!
- Oma en opa spelen een grote rol in ons leven
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!