Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Zinkzalf: wondermiddeltje voor mama en baby
Zinkzalf, dat is zo’n oeroud middeltje dat elke mama in de luiertas meedraagt. En terecht! Maar waarom eigenlijk? En wanneer gebruik je het?
Zinkzalf, wonderzalf
Van luieruitslag, blaren, wondjes tot waterpokken: zinkzalf helpt bij verschillende huidproblemen en dat komt vooral door het restproduct van zink, zinkoxide. Een witachtig poeder met een dekkend, beschermend, verkoelend, jeukstillend en indrogend effect. Hieraan wordt meestal een soort van vaseline toegevoegd, zodat het een goed uitsmeerbare zalf wordt.
Welke zinkzalf kies je?
Op de verpakking van de meeste zalven vind je het percentage zinkoxide. Hoe meer erin zit, hoe meer dekkend de zalf is en hoe lastiger het uit te smeren is. Er bestaan ook crèmes of lotions, maar deze hechten en beschermen minder.
Welke je ook kiest, kies voor goede kwaliteit. Goedkopere varianten zijn soms aangelengd met water. Controleer ook de ingrediënten. Parfum en conserveringsmiddelen kunnen irritatie of allergie veroorzaken. Bevat het product ook andere kalmerende en/of huidherstellende ingrediënten? Dan is dat mooi meegenomen!
Wanneer gebruik je zinkzalf?
Je kunt zinkzalf preventief op baby’s billetjes smeren, nadat je je kindje verschoond hebt, om roodheid te voorkomen. De zalf beschermt namelijk goed tegen het zuur van urine en houdt de huid droog omdat het waterafstotend is. Maar naast geïrriteerde billetjes helpt zinkzalf ook tegen:
- Smetplekken: geïrriteerde, rode vlekken in de huidplooitjes van baby’s schattige armpjes en beentjes.
- Nat eczeem: ontsteking van de bovenste huidlagen met vocht.
- Koortslip: pijnlijke blaasje rond de mond veroorzaakt door het herpes simplexvirus.
- Krentenbaard, waterpokken of blaren aan de voet: ook allemaal blaasjes met vocht in.
- Gescheurde mondhoeken
- Tepelkloven
- Aambeien
- …
De oerklassiekers
Bepanthen
Sudocrem
Inotyol
Burt’s bees baby
Lees ook:
- Baby’s winterhuid verzorg je zo!
- Voorhuidhygiëne: hoe pak je dat aan bij je baby?
- Je huid tijdens je zwangerschap: de dermatoloog geeft tips