Zoet Zwanger

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw lanceert een uniek preventieproject voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw lanceert vanaf 1 oktober samen met de Vlaamse overheid het preventieproject Zoet Zwanger, waarin zwangerschapsdiabetes centraal staat.

Zwangerschapsdiabetes wordt jaarlijks vastgesteld bij meer dan 1 op 50 zwangerschappen in Vlaanderen.

Het verdwijnt meestal onmiddellijk na de bevalling maar kan daarna weer de kop opsteken onder de vorm van type 2 diabetes. Zowat de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt namelijk al in de eerste 5 à 10 jaar na de bevalling blijvende diabetes.

Een noodzakelijke opvolging na de bevalling ontbreekt vaak. De Vlaamse Diabetes Vereniging wil hier iets aan veranderen en lanceert daarom het project Zoet Zwanger. Het project Zoet Zwanger wil vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners meer bewust maken van het sterk verhoogde diabetesrisico maar vooral, het nut van een gezonde levensstijl en een jaarlijkse bloedglucosescreening bij de huisarts. 
 
Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes betekent dat tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloed-glucosewaarden worden vastgesteld. Overgewicht, leeftijd en erfelijkheid zijn factoren die hierin meespelen. Zwangerschapsdiabetes wordt meestal opgespoord tussen 24 en 28 weken van de zwangerschap.

De behandeling van zwangerschapsdiabetes is gebaseerd op een gezonde en evenwichtige voeding maar soms is ook insuline nodig om de bloedglucose onder controle te houden. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes worden intensief opgevolgd omdat men zo problemen bij de geboorte kan beperken. Vrij snel na de bevalling worden de bloedglucosewaarden in 9 op de 10 gevallen weer normaal. Toch is zwangerschapsdiabetes een belangrijk alarmsignaal van het lichaam. Deze vrouwen hebben een uitzonderlijk hoog diabetesrisico dat na de bevalling regelmatige opvolging vraagt.

Enkele feiten en cijfers over zwangerschapsdiabetes:

  • Zwangerschapsdiabetes wordt naar schatting jaarlijks vastgesteld bij meer dan 1 op 50 zwangere vrouwen in Vlaanderen en er is een stijgende trend.
  • De behandeling van zwangerschapsdiabetes voorkomt geboorteverwikkelingen die kunnen ontstaan bij onbehandelde zwangerschapsdiabetes.
  • Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben 7,5 keer meer kans om na de bevalling type 2 diabetes te ontwikkelen dan zwangere vrouwen zonder die risicofactor.
  • Zowat de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes, ontwikkelt al in de eerste 5 à 10 jaar na de bevalling blijvende diabetes. 
  • Een gezonde levensstijl, gericht op een evenwichtige voeding, meer beweging en 5-10 % gewichtsverlies bij overgewicht, kan het optreden van type 2 diabetes bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes met ruim de helft terugdringen.
  • Slechts weinig vrouwen met zwangerschapsdiabetes laten zich na de bevalling verder opvolgen omwille van hun diabetesrisico. 
  • Een eenvoudig systeem met herinneringsbrieven kan de diabetesscreening na zwangerschapsdiabetes sterk verbeteren (tot 4 keer meer screening). 

Zoet Zwanger bindt de strijd aan met type 2 diabetes.
Wereldwijd wordt een sterke toename van vooral type 2 diabetes vastgesteld. Tegen 2025 verwachten we dat 1 volwassene op 10 in ons land diabetes zal hebben. Deze ‘epidemie’ houdt verband met onze westerse levensstijl, gekenmerkt door ongezonde voeding en een gebrek aan beweging, en met de vergrijzing van onze bevolking. Een belangrijk aantal personen heeft bovendien diabetes zonder dit te weten, en dus zonder correcte behandeling. 

Naast een uitgebreide informatiecampagne, biedt het project als tweede pijler een vrijwillige registratie voor vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Dit moet hen helpen de nodige stappen te zetten na hun bevalling, om diabetes te voorkomen en vroegtijdig op te sporen.

Het project Zoet Zwanger loopt tot eind 2012, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de VVOG (Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) en Domus Medica (Vereniging voor huisartsen).

Partner Content