Zwangerschap: 42 weken zwanger
Je bent nu 42 weken zwanger, dus je kunt ieder moment bevallen. Ontdek hier wat er jou deze week te wachten staat!
42 weken zwanger
Je baby
Uit onderzoek blijkt dat de placenta na week 42 minder goed gaat werken, en dit kan een paar gevolgen hebben:
- Je kindje krijgt minder voeding en zuurstof.
- Ook de hoeveelheid vruchtwater neemt dikwijls af.
- Je ziet soms ook dat de ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater terecht komt. Door de kans op dit soort complicaties, word je doorverwezen naar een gynaecoloog die de gezondheid van jou en je baby nu extra goed in de gaten houdt.
Kinderen die rond deze periode geboren worden, zien er vaak vrij mollig uit, hebben dikwijls lange nageltjes en hun handen en voetjes zien er soms ook wat droog uit. Dit komt omdat alle donzige haartjes meestal verdwenen zijn, en je kind is dan ook al het huidsmeer kwijt.
Jij
Oké, je bent overtijd maar dat hoeft zeker geen reden zijn om in paniek te slaan. Laat je niet aanpraten dat er iets mis is met jou of de baby, en negeer al die mensen die voortdurend vragen waar het kindje blijft. Probeer vooral dit te onthouden: het duurt niet lang meer! Of je baby komt nog op een natuurlijke manier ter wereld, of je bevalling wordt kunstmatig opgewekt (inleiden).
Het kan zijn ook dat de gynaecoloog ervoor kiest om je (nog) een keer te strippen, om zo te proberen alsnog de bevalling in gang te zetten. Als dit niet lukt binnen 48 uur, wordt de bevalling ingeleid.
De bevalling zelf opwekken
Deze negen natuurlijke manieren om een bevalling op te wekken kunnen je kleintje misschien een handje helpen om zich te laten zien!
LEES OOK:
- 6x dit moeten mannen weten over de bevalling
- Welke tekst zet je op het geboortekaartje?
- Kraamtijd: dit zijn dé 11 mooiste momenten na je bevalling
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!