5 mythes over vaste voeding voor je baby ontkracht
Samen met Olvarit Over babyvoeding in potjes bestaan heel wat vooroordelen en misvattingen. De ene zegt dit, de andere zegt dat. Je zou voor minder door de bomen het bos niet meer zien. Wij nemen vijf hardnekkige mythes onder de loep.
Mythe 1: Op 4 maanden móét je starten met vaste voeding. FOUT
Vroeger kregen mama’s het advies om met vaste voeding te beginnen zodra de baby 6 maanden was. Tegenwoordig begin je meestal na 4 maanden met de eerste hapjes. Maar eigenlijk geeft je baby zélf aan wanneer hij eraan toe is, door bijvoorbeeld dingen in zijn mond te stoppen, op z’n vuistje te zuigen, smakgeluiden of hapbewegingen te maken. Overleg eerst met je arts of consultatiebureau vooraleer je begint en laat je kindje zelf bepalen hoeveel het eet. De hoeveelheid is nu nog niet belangrijk, het is enkel bedoeld om te wennen aan vaste voeding.
Mythe 2: Er zijn kleurstoffen toegevoegd aan de potjes. FOUT
Aan babyvoeding worden geen kleurstoffen toegevoegd. De reden, dat bijvoorbeeld een verse banaan snel bruin wordt, en de banaan in een potje niet, is dat het fruithapje in het potje luchtdicht is verpakt Omdat er geen zuurstof bij kan, verkleurt het fruithapje niet. Daarnaast zorgt de vitamine C, aanwezig in het fruithapje, ervoor dat de kleur net anders is dan wanneer je het zelf hebt gemaakt.
Mythe 3: Potjesvoeding zit vol bewaarmiddelen. FOUT
Potjesvoeding voor baby’s is een volwaardig alternatief voor zelfbereide maaltijden. In potjesvoeding zitten geen bewaarmiddelen of kleurstoffen; dit is wettelijk niet toegelaten. Bovendien staat de hele productie, van grondstoffen tot de verwerking, onder strenge controle. De voeding is afgestemd op de behoeften van je baby. Zo zijn de recepten van Olvarit in samenstelling van de ingrediënten, textuur en hoeveelheid precies afgestemd op de verschillende leeftijdsfases. Bij de bereiding van de voeding blijven bovendien bijna alle vitamines bewaard, omdat de ingrediënten worden gestoomd en dan onder beschermde atmosfeer gelijk vacuüm worden verpakt.
Mythe 4: Potjesvoeding bevat extra suiker of zoet. FOUT
Olvarit voegt géén suiker of zout toe. De enige suikers die aanwezig zijn, komen van nature in de ingrediënten voor. Wanneer er wél extra suikers aan producten voor babies zijn toegevoegd, is dat vermeld in de ingredientendeclaratie. Let op, soms wordt er appelsap toegevoegd ipv suiker, maar ook dit is een vorm van extra suiker.
Mythe 5: Zelfbereide voeding is zoveel gezonder. FOUT
Waar koop jij je groenten? Weet je waar ze vandaan komen? Zijn ze onbespoten? Alle groenten en fruit die in de potjes van Olvarit gaan, groeien op speciale ‘babyvelden’, apart van de ‘volwassen’ akkers waar de wortels, bloemkool en aardappels groeien. Waarom? De gewassen op deze babyvelden worden op zo’n manier verbouwd dat ze voldoen aan de strikte richtlijnen die in Europa gelden voor babyvoeding – van zaadje tot oogst. En bij Olvarit worden zelfs nog veel strengere regels gehanteerd: zo wordt elk ingrediënt afkomstig van een babyveld aan 600 testen onderworpen om de kwaliteit te waarborgen. Bovendien liggen de babyvelden niet direct aan de snelwegen en worden zelfs de percelen eromheen streng gecontroleerd op kwaliteit.
Hoe wordt een potje Olvarit gemaakt?
Ben je ook zo nieuwsgierig hoe de potjes van Olvarit worden gemaakt? Met onderstaande video vind je antwoord op je vragen. [sm-rambla-embed][VWVIDEO_WNXJv8][/sm-rambla-embed]