© Shutterstock

7 redenen waarom baby’s duimzuigen

Hoe vaak haal jij de duim uit zijn mondje? Niet doen. Voor baby’s heeft duimzuigen een functie. En wel hierom.

 1. Omdat het een gewoonte is geworden

  Zodra een baby vast voedsel krijgt, verliest het duimzuigen z’n functie. Het is dan alleen nog een gewoonte. Verstandig is om je kind het duimen af te leren voor de leeftijd van vier of vijf jaar. De voordelen wegen dan niet meer op tegen de nadelen: spraakproblemen, tandbederf en oorontstekingen.

 2. Omdat het zelfvertrouwen geeft

  Kinderen die duimzuigen, durven vrijer te ontdekken en experimenteren. Wetenschappers zagen dat deze kinderen verder van hun moeder vandaan durfden te spelen, en minder emotioneel afhankelijk waren dan niet-duimers. In plaats van zich meteen door mama te laten troosten, probeerden ze eerst hun vertrouwde duim.

 3. Omdat ze een aangeboren zuigreflex hebben

  Een krachtige zuigreflex is essentieel voor de overleving. Het helpt je zuigeling om genoeg voeding binnen te krijgen als hij pas de baarmoeder heeft verlaten. Deze reflex is zo sterk dat je kind zelfs met een volle buik nog lekker doorsabbelt op z’n duim, jouw vinger of een fopspeen.

 4. Omdat ze een gezond brein hebben

  Duimt je baby al in de baarmoeder? Gefeliciteerd! Prenataal duimen is een aanwijzing voor een gezonde hersenontwikkeling, zeggen onderzoekers van de universiteit van Durham (Engeland). Het begint ermee dat een foetus geregeld zijn hoofd aanraakt. In het tweede trimester is de boven- en zijkant favoriet en in het derde trimester zit hij vaak aan z’n lippen, kin en mond. Als je baby 36 weken is, gaat hij anticiperen op handbewegingen: hij opent zijn mond, voordat zijn duim naar binnen gaat. Dit is een teken van een goedwerkend brein. Het bereidt je kleintje voor op sociaal contact, de voeding en zelftroost. Leuk detail: zie je op de echo dat je kind zijn linkerduim in z’n mond heeft? Dan wordt hij waarschijnlijk linkshandig (en andersom).

 5. Omdat duimzuigen de darmen prikkelt

  Zo verteert je kind dat groente- of fruitpapje makkelijker.

 6. Omdat het een remedie is tegen verveling

  Bij verveelde baby’s gaat de hartslag tijdens een duimsessie niet omlaag, maar juist omhoog. De duim is dan geen troostgever, maar een oppepper, en meteen een interessant speelkameraadje.

 7. Omdat het troost geeft

  Duimen en op een fopspeen zuigen, verlaagt de bloeddruk en hartslag. Het doet kinderen denken aan de veiligheid van mama’s borst en dat werkt kalmerend. Hoe heilzaam dit is, blijkt uit onderzoek onder te vroeg geboren kinderen. Prematuurtjes die op hun duim zogen, spendeerden minder energie aan huilen, waardoor ze sneller groeiden en het ziekenhuis eerder mochten verlaten.

Bron: Zappy Ouders Dec/Jan 2016

Lees zeker ook:

Is duimzuigen slecht?

Waarom duimt mijn baby?

Partner Content