Autostoel: wanneer overschakelen naar een groter model?

Door -
autostoel
©GettyImages
De wet is duidelijk: elk kind tot 1,35 meter moet in een gepast autozitje. Wat is een gepaste autostoel en wanneer moet je overschakelen naar een groter model? We zochten het voor je uit!

Wat zegt de wet over de autostoel?

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m moeten vervoerd worden in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Grotere kinderen hebben de keuze tussen de gewone gordel of een aangepast beveiligingsmiddel.

Verschillende categorieën

Een geschikt kinderbeveiligingssysteem is een systeem dat aangepast is aan het gewicht van het kind. Er bestaan verschillende categorieën:

  • Groep 0 is geschikt voor kinderen tot 10 kg. Dit zijn de reiswiegen voor in de wagen en bepaalde modellen van babyzitjes tegen de rijrichting in.
  • Groep 0+ zijn de babyzitjes tegen de rijrichting in voor kinderen tot 13 kg.
  • Groep 1 is bestemd voor kinderen van 9 tot 18 kg. Het betreft kinderzitjes die in de rijrichting staan en waarin het kind wordt vastgemaakt met 5 riempjes.
  • Groep 2 is voorzien voor de groep 15-25 kg en groep 3 voor 22-36 kg. In de praktijk worden deze 2 groepen vaak gecombineerd: het zijn de verhogingskussens (15-36 kg). Het kind wordt op het verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de gewone driepuntsgordel van de wagen.

Wanneer moet je overschakelen naar een ‘grotere’ autostoel?

Voor de veiligheid van je kind is het aangeraden om zo lang mogelijk een zitje van een lagere categorie te gebruiken. Schakel dus niet te snel over naar een ‘groter’ zitje, maar wacht tot je kind het maximumgewicht van het zitje heeft bereikt, of tot het hoofdje over de rand van het zitje komt. Pas dan schakel je over naar een volgende categorie. Zo is je kind het best beschermd.

Bron: www.lokalepolitie.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here