Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Vanaf wanneer mag mijn baby brood eten?
De eerste keer dat je kind fruit- en groentehapjes eet is een speciaal moment. Maar ook de eerste boterham is een spannende gebeurtenis voor heel wat ouders. Maar weet je eigenlijk vanaf wanneer een baby brood mag eten?
Beginnen met vaste voeding
De meeste baby’s starten met vaste voeding wanneer ze een maand of zes zijn, maar dan wel in combinatie met borst- of flessenvoeding. Eerder beginnen met af en toe een oefenhapje kan ook, maar doe het niet wanneer je kindje jonger is dan vier maanden.
Vanaf wanneer mag een baby brood eten?
Veel mama’s en papa’s beginnen met een groente- of fruithap, maar een klein stukje lichtbruin brood zonder korst mag ook gerust als oefenhap. Je kindje zal er dan naar hartenlust op sabbelen omdat hij weinig of geen tanden heeft. Let wel: tot zeven maanden snij je de korsten nog van het brood.
Daarna is het aangeraden om ze niet meer weg te snijden, want de harde structuur zal het sabbelen en kauwen stimuleren. Een goede training voor de mondspieren, dus.
Kokhalst je baby snel? Probeer dan het korstje aan de zijkant in z’n mond te stoppen, want bij zulke kleine kindjes ligt de kokhalsreflex vooraan op de tong. Deze reflex beschermt hen tegen het verslikken.
Is brood gezond?
Boterhammen zijn een gezonde energiebron omdat ze vol vezels, granen, koolhydraten, eiwitten, jodium, B-vitamines en ijzer zitten. Die zijn nodig voor de ontwikkeling en groei van jouw zoon of dochter, en ook voor een gezonde darmwerking en spijsvertering.
Een paar tips van Kind & Gezin
- Brood dat één à twee dagen oud is, is minder plakkerig en makkelijker te kauwen.
- Gebruik als vetstof zachte, plantaardige margarine rijk aan onverzadigde vetstoffen.
- Heeft een kind al voldoende tanden en kan het goed kauwen? Dan mag het beschuiten of geroosterd brood eten.
- Voor brood met hele korrels of vlokken is al een betere kauwtechniek nodig. Wacht hier zeker nog mee tot na de leeftijd van één jaar.
- Met volkorenbrood en andere volkorenproducten kun je starten zodra het kind er mondmotorisch klaar voor is. In de loop van het tweede levensjaar mag je de voeding geleidelijk aanvullen met volle, bruine rijst, havermout, volkoren deegwaren en brood. Een teveel aan voedingsvezels kan tot krampen en winderigheid leiden. Bovendien kan de opname van mineralen verstoord worden.
- Laat een baby nooit alleen terwijl hij een korstje eet.
- Beperk het gebruik van wit brood en fantasiebrood (bijvoorbeeld sandwiches of rozijnenbrood), want die zijn bereid uit witte bloem en bevatten weinig voedzame voedingsstoffen.
In het begin is broodbeleg behalve margarine, niet echt nodig, maar het mag. Overdrijf er niet mee en kies beleg dat geschikt is voor baby’s zoals: geplet vers fruit, groentemousse, hummus, notenpasta, enz.
Bronnen: kindengezin.be & oudersvannu.nl
Ook over baby’s:
- Heeft je baby koude voeten? Dit betekent het!
- De eerste stapjes van je baby
- Verlatingsangst bij baby’s: zo pak je het aan