© Getty Images

Een bakfiets kopen: waarop moet je letten?

Tijd voor een nieuwe bakfiets? Een leuke investering, maar wel eentje met een prijskaartje. Geen idee waar te starten? Op deze zaken moet je letten als je een bakfiets koopt.

1. Het doel en gebruik

Waarvoor wil je de bakfiets precies gebruiken? Ga je de kinderen vervoeren of eerder boodschappen doen op een handige manier? Wil je lange afstanden doen of woon je in een heuvelachtig gebied, dan is een elektrische bakfiets een goed idee.

2. Twee- of driewielige bakfiets?

Je hebt bakfietsen met twee of drie wielen. Hoewel de driewielige bakfietsen misschien meer stabiliteit bieden, zijn de tweewielige meer wendbaar in bochten. Boek zeker een testrit met de twee types alvorens een keuze te maken.

Bovendien hebben sommige bakfietsen kantelstoppers: die voorkomen dat je een te scherpe bocht kunt maken. Een veilige optie dus.

3. Wat is het laadvermogen van je bakfiets?

Natuurlijk kijk je best naar de grootte van de bakfiets – is er ruimte voor de twee of drie kindjes die je wilt vervoeren? Maar ook het laadvermogen is belangrijk: er zijn bakfietsen die tot 225 kg kunnen dragen. De vraag is dus wat je precies wilt vervoeren.

Er zijn ook handige bakfietsen die speciaal gericht zijn op het vervoer van kinderen. Zo zijn er handige hulpstukken om een maxicosi handig te bevestigen.

4. Hoelang gaat de batterij van je bakfiets mee?

Misschien wil je graag lange ritten doen met je bakfiets, dan is het essentieel dat je batterij voldoende lang meegaat.

5. Hoe comfortabel is je bakfiets?

Een belangrijk aandachtspunt: zit je fiets goed? De meeste fietsen hebben ergonomische handvaten, een handig zadel… Met een testrit voel je vaak welke fiets het best bij je past.

Daarnaast bekijk je ook best de bak. Sommige bakken hebben bijvoorbeeld een lage instap zodat kinderen gemakkelijk zelf in en uit de bak kunnen stappen.

6. Wat is je budget?

De prijzen van bakfietsen variëren. Bedenk op voorhand hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een bakfiets. Hou ook rekening met welke accessoires inbegrepen zijn in je bakfiets. Voor handige zaken als een regenkap of inzetstukken om je maxicosi vast te klikken, worden vaak extra hoge kosten gevraagd.

7. Onderhoud en onderdelen

Houd er rekening mee dat een bakfiets onderhoud nodig heeft. Vraag de verkoper zeker naar de onderhoudsrichtlijnen. Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat een onderneming failliet gaat, en reserveonderdelen zijn soms nodig. Denk dus na bij welk bedrijf je de bakfiets koopt.

8. Een diefstalverzekering?

Helaas zijn bakfietsen omwille van het prijskaartje vaak het doelwit van dieven. Dankzij een diefstalverzekering voor je bakfiets ben je verzekerd als je bakfiets gestolen wordt. Vraag bovendien aan de verkoper naar de meest veilige manieren om je bakfiets te beschermen tegen diefstal.

9. Vergeet je helm niet!

Net zoals op iedere fiets, is het essentieel dat je jezelf beschermt. Vergeet dus zeker je fietshelm niet!

10. Denk ook eens aan tweedehands!

De fiets is een duurzamer alternatief voor de auto, maar denk ook eens aan tweedehands. Misschien kun je een tweedehands bakfiets op de kop tikken: wie weet heeft je vriendin of familielid nog een babyhelm waar de kindjes zijn uitgegroeid. Of die inzetstukken voor de maxicosi kun je misschien gewoon voor een prikje van iemand overnemen.

Wij deden de test:

De Gazelle Makki Load

De Gazelle Makki Load is speciaal ontworpen om kinderen gemakkelijk te vervoeren. Die wilden we graag testen.

Redactrice Goele testte de Gazelle Makki Load: “Ik had nog nooit met een bakfiets gereden, dus ik had geen idee wat te verwachten. Het was even wennen in het begin, zo fietsen met een extra bak. En even spannend, want hoe moest ik dat doen in de bochten? Maar ik was snel vertrokken, en wat handig! In de Gazelle Makki Load kon ik dankzij handige inzetstukken mijn zoontje Ollie gemakkelijk en veilig vervoeren. De regenkap zorgt dat je ook door regenachtig of erg waaiierig weer veilig je kindje vervoert. Dankzij de elektrische aandrijving hoef ik amper te trappen, maar geniet ik toch van het zonnetje. En ook Ollie geniet zienderogen. Wat een leuke manier om vitamine D op te doen! Wij overwegen zelf de aankoop van een Makki Load, misschien wel het beste teken dat de test geslaagd was.

De Gazelle Makki Load: pluspunten

+ Een stevig en robuust design

+ De batterij gaat 5 tot 6 uur mee per laadbeurt

+ Er is een handige regenkap, ook handig als je fiets buiten moet staan

+ De bak kan tot 250kg dragen en is groot genoeg om boodschappen of andere spullen te vervoeren

+ Niet onbelangrijk: hij ziet er cool uit 🙂

De Gazelle Makki Load: minpunten

– Als we één minpuntje moeten aanhalen: de Makki Load vraagt een stevige investering. Je koopt hem hier voor € 4.999.

Wil je de Makki Load graag testen? Dat kan gratis in het testcentrum!

Meer over fietsen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content