© Getty Images

Babykleertjes wassen: waar moet je op letten?

Wat melk teruggegeven, ontlasting op een rompertje, of vieze vlekken van die eerste hapjes. Met een baby’tje in huis lijkt je wasmachine overuren te draaien. Maar wist je dat je extra moet opletten als je babykleertjes wast?

De huid van je baby is namelijk erg gevoelig. Dat betekent dat je niet alleen moet opletten met bepaalde stoffen die in bepaalde soorten wasmiddel zitten, maar ook in de babykleertjes zelf.

Babykleertjes wassen voor gebruik

Het is verleidelijk om je kindje meteen dat mooie nieuwe kleedje of die vrolijke pyjama aan te trekken, maar toch heb je beter wat meer geduld. Het is namelijk een must om nieuwe kleertjes eerst te wassen. Zo ben je er zeker van dat alle stoffen die de babyhuid eventueel zouden irriteren verdwenen zijn. Dat geldt trouwens ook voor beddengoed of andere dingen die rechtstreeks in contact komen met je baby’s gevoelige huid.

Tip: kies liefst kledij gemaakt van milieuvriendelijke materialen met het Oeko-tex of GOTS-label. Dit label geeft aan dat de kleding geen schadelijke stoffen bevat.

Let op het waslabel

Op welke temperatuur moet je babykleertjes wassen? Zo warm mogelijk, zeggen ze vaak, want dan dood je de meeste bacteriën. Voor het milieu is het echter beter om wat kouder te wassen. Het hangt er dus een beetje van af. Voor het ondergoed was je best op 60 graden, maar voor gewone kledij is 30 of 40 graden vaak voldoende. Let ook steeds op het waslabel. Veel kleertjes mogen ook gewoon niet warmer gewassen worden.

Vergeet niet te sorteren

Sorteren is niet alleen belangrijk omdat bepaalde kledij een andere temperatuur of wasprogramma vraagt, maar ook om de kleur te behouden. Babykleertjes hebben vaak de vrolijkste kleuren en dat wil je graag zo houden. Stop dus niet zomaar rode spullen bij je lichte was, want de kans bestaat dat je met een hele mand roze kleertjes eindigt.

Wasmiddel voor de gevoelige huid

Ook de keuze van het wasmiddel is belangrijk. Je kiest best voor een mild wasmiddel, speciaal voor baby’tjes of voor de gevoelige huid, liefst zonder parfum. Omdat de huid van je kindje erg gevoelig is, is het verstandig om voor natuurlijke middelen te kiezen.

Opgelet met vlekkenmiddel

Babykleertjes zijn onderhevig aan vlekken. Denk maar aan de typische vlekken van worteltjes in de groentepap of een accidentje in de luier. Het is normaal dat je bij het zien hiervan naar vlekkenmiddel grijpt, maar toch doe je dit beter niet. Vlekkenverwijderaars zitten namelijk vol agressieve en schadelijke stoffen. Probeer een natuurlijke variant zoals ossengalzeep of hang de lichte kleertjes in de zon te drogen. De zon is namelijk de beste natuurlijke witmaker!

Gebruik geen wasverzachter

Ook wasverzachters bevatten vaak geur- en kleurstoffen die niet vriendelijk zijn voor babyhuidjes. Die laat je dus best achterwege.

Wasmachine schoonmaken

Tot slot is het ook belangrijk om regelmatig je wasmachine schoon te maken. Er blijven namelijk vaak restjes vuil en zeep achter en dat wil je niet als je babykleertjes gaat wassen. Door je wasmachine regelmatig leeg op 90 graden te laten draaien, zorg je ervoor dat je machine schoon blijft.

Bronnen: blabloom.com, 24baby.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content