Babytanden: alles wat je erover moet weten
De eerste glimlach met die schattige, kleine tandjes is een moment waar mama’s en papa’s reikhalzend naar uitkijken. Naar de bijbehorende kwaaltjes iets minder. In dit artikel gaan we dieper in op de ontwikkeling van babytanden, wanneer je ze kunt verwachten en hoe je ze moet verzorgen.
Wanneer krijgt je baby tanden?
Baby’s beginnen doorgaans tanden te krijgen tussen de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar. Maar uiteraard kan het in sommige gevallen ook vroeger of later. Het eerste paar tanden dat verschijnt, zijn meestal de onderste voortanden, gevolgd door de bovenste voortanden.
Tekenen van doorkomende babytanden
Baby’s kunnen prikkelbaar worden, kwijlen, meer bijten op dingen en hun eetgewoonten kunnen veranderen. In sommige gevallen kan de baby ook last krijgen van gezwollen tandvlees.
Het doorkomen van tandjes kan dus behoorlijk wat ongemak veroorzaken bij baby’s. Hier zijn enkele tips om de pijn te verlichten.
- Bijtringen: Zachte bijtringen zijn een uitstekende manier om de druk op het tandvlees te verminderen. Zorg ervoor dat de bijtringen koel zijn (niet ijskoud) om extra verlichting te bieden. Plaats de bijtring in de koelkast (niet in de vriezer) voor een korte periode.
- Koude doekjes: Een schone, vochtige doek die gekoeld is in de koelkast kan dienen als een zachte manier om het tandvlees van je baby te masseren. Laat de baby erop kauwen voor verlichting.
- Speciale gels: Er zijn gels verkrijgbaar op de markt die speciaal zijn ontworpen om de pijn te verminderen. Controleer echter altijd met de kinderarts voordat je een nieuw product gebruikt om er zeker van te zijn dat het veilig is voor je baby.
- Paracetamol of Ibuprofen: In overleg met de kinderarts kan het gebruik van deze pijnstillers in de juiste dosering helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Gebruik medicatie alleen zoals voorgeschreven en aanbevolen door een arts.
- Extra knuffeltijd: Soms kan eenvoudige troost en knuffeltijd de pijn van doorkomende tandjes verlichten. Een beetje extra aandacht kan geruststellend zijn voor de baby.
- Aandacht voor voeding: Zorg ervoor dat je baby gezonde voeding krijgt. Het kan nuttig zijn om voedsel te vermijden dat extra irritatie kan veroorzaken, zoals zure voedingsmiddelen.
- Tandvleesmassage: Een zachte massage van het tandvlees met een schone vinger kan helpen de pijn te verminderen. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn voordat je het tandvlees van je baby masseert.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat elke baby anders is en wat voor de ene baby werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Als je je zorgen maakt over het welzijn van je baby of als het ongemak lang aanhoudt, raadpleeg dan altijd een kinderarts voor advies.
Tips voor tandverzorging bij baby’s
Hoewel babytanden tijdelijk zijn, is goede tandverzorging vanaf het begin cruciaal. Hier zijn enkele tips voor tandverzorging bij baby’s:
- Reiniging: Reinig het tandvlees van je baby met een zachte, vochtige doek na het voeden om bacteriën te verwijderen.
- Tandenborstel: Begin met poetsen zodra de eerste tanden doorkomen. Gebruik een zachte babytandenborstel en een kleine hoeveelheid fluoride-tandpasta.
- Gebruik van tuitbeker: Als je baby ouder wordt, overweeg dan het gebruik van een tuitbeker in plaats van een fles. Dat kan helpen bij het voorkomen van tandbederf door langdurig contact van vloeistoffen met de tanden te verminderen.
- Gezond dieet: Een gezond dieet draagt bij aan sterke tanden. Hieronder lees je er meer over.
De rol van voeding bij babytanden
Hier zijn enkele tips met betrekking tot voeding voor een gezond gebit bij baby’s:
- Moedermelk en flesvoeding: Moedermelk is een ideale bron van voedingsstoffen voor een groeiend kind, en het zuigen tijdens het drinken kan helpen bij de ontwikkeling van de kaak- en mondspieren. Als flesvoeding de voorkeur heeft, kies dan voor formules die zijn verrijkt met calcium en vitamine D voor sterke tanden.
- Introduceer vast voedsel op het juiste moment: Zodra je baby aangeeft klaar te zijn voor vast voedsel (meestal rond de leeftijd van 6 maanden), introduceer dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en andere essentiële voedingsstoffen. Zuivelproducten, groene bladgroenten en zachte fruitsoorten zijn uitstekende keuzes.
- Beperk suikerinname: Suiker is een boosdoener als het gaat om tandbederf, zelfs bij babytanden. Beperk de inname van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen om de vorming van tandplak te verminderen.
- Hydratatie: Voldoende water drinken is niet alleen goed voor de algehele gezondheid, maar helpt ook bij het wegspoelen van bacteriën en resten van voedsel, waardoor de kans op tandbederf wordt verminderd.
Nog enkele weetjes over babytanden
- Unieke tandvolgorde: Elk kind is uniek, en dat geldt ook voor de volgorde waarin tanden doorkomen. Terwijl sommige baby’s eerst onderaan tanden krijgen, kunnen andere bovenaan beginnen. Er is geen strikte regel, maar wel een algemeen patroon.
- Aantal melktanden: Baby’s krijgen doorgaans hun eerste melktandjes tussen de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar. In totaal hebben de meeste kinderen 20 melktanden, die langzaam uitvallen als ze ouder worden.
- Doorkomingsproces: Het doorkomingsproces van tanden kan variëren in duur en ongemak. Sommige baby’s merken amper iets, terwijl anderen wat meer ongemak ervaren. Het is normaal als je baby kwijlt, bijt op objecten en prikkelbaar is tijdens deze periode.
- Zelfreinigend vermogen: Het speeksel van baby’s heeft een zelfreinigend vermogen. Het helpt niet alleen bij het wegspoelen van voedselresten, maar het bevat ook stoffen die tandbederf helpen voorkomen.
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!