© Getty Images

Last van depressieve gevoelens na het stoppen met borstvoeding? Dat kan!

Voor sommige mama’s voelt het stoppen met borstvoeding aan als een voldoening -je hebt je kindje alles gegeven wat het nodig heeft-, maar toch kun je er een somber gevoel aan overhouden. Een post-weaning depressie lijkt op een postnatale depressie en heeft -hoe kan het ook anders- te maken met je hormonen.

Slaapproblemen, lichamelijke klachten die niet lijken over te gaan en een algemeen somber gevoel. Je lichaam laat je in de steek, maar toch leggen de meeste mama’s niet meteen de link met een depressie nadat ze gestopt zijn met het geven van borstvoeding. Een veranderende hormoonhuishouding ligt vaak aan de basis van je algemene lusteloze gevoel.

Stoppen met borstvoeding: wat gebeurt er?

Als je stopt met borstvoeding, daalt je prolactine gehalte en ook de hormonen oestrogeen en testosteron bereiken weer hun oorspronkelijke waardes. Een groot deel vrouwen ondervindt weinig of geen problemen met deze veranderingen, maar voor sommigen kunnen deze schommelingen depressieve gevoelens veroorzaken.

Ook de zogenaamde oxytocine pieken vallen weg als je geen melk meer produceert. Deze zijn verantwoordelijk voor het toeschieten van melk en zorgen ervoor dat je je als mama op deze momenten ontspannen en gelukkig voelt. Als dit wegvalt, kun je je tijdelijk minder goed voelen.

Naast de hormoonschommelingen, speelt ook het afsluiten van een bepaalde periode mee. Bepaalde vrouwen hebben er vrede mee, maar voor sommigen kan het einde van de borstvoedingsperiode zeer zwaar wegen. Zeker als ze er zelf niet voor kozen of als ze weten dat het hun laatste baby is.

Depressieve gevoelens: wat kun je eraan doen?

Denk je eraan om te stoppen met borstvoeding geven of ben je net gestopt? Dan kunnen deze tips je misschien helpen:

  • blijf bewegen: hierdoor ga je zelf stoffen produceren waardoor je je beter voelt.
  • plan leuke dingen: voel je je wat somberder, verlies jezelf niet uit het oog en plan dingen die je graag doet met mensen die jou energie geven.
  • slaap voldoende: veel vrouwen hebben in deze periode last van extreme vermoeidheid. Zorg ervoor dat je rustig bent als je naar bed gaat.
  • eet en drink gezond: cafeïne en suiker zijn op dit moment niet goed voor je. Beperk het tot een minimum.
  • praat erover: praat over hoe je je voelt met mensen bij wie je je goed voelt. Is dit niet voldoende, wees dan niet beschaamd en ga op zoek naar professionele hulp.

Bronnen: famme.nl, ouders.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content