Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Belg scoort ondermaats in mondhygiëne

Uit onderzoek* blijkt dat slechts 53% van de Belgen twee keer per dag de tanden poetst. Hoe zit dat bij jou? En geef jij wel het goede voorbeeld aan jouw kinderen als het op mondhygiëne aankomt?

De meeste Belgen denken onterecht dat een goede tandenpoetsbeurt volstaat om de mondhygiëne te verzorgen. Nochtans hebben studies eerder al aangetoond dat alleen met tandenpoetsen slechts 25% van de mond wordt bereikt.

België scoort ondermaats wanneer het op mondhygiëne aankomt:

 • slechts 53% van de Belgen poetst de tanden twee keer per dag (tov 73% van de Europeanen)
   
 • slechts 24% van de Belgen heeft de voorbije maand geflost
   
 • slechts 12% van de Belgen heeft de voorbije maand geflost in combinatie met het gebruik van mondwater
   
 • 30% van de Belgen gebruikt nooit mondwater

Hiermee scoren we beduidend slechter dan andere landen binnen Europa. Nochtans blijkt uit hetzelfde onderzoek dat we ons wél zorgen maken over tanduitval (60%), gaatjes (56%), slechte adem veroorzaakt door bacteriën (53%) en tandplak (49%).

Blijkbaar beseffen te weinig Belgen dat zelfs na een perfecte poetsbeurt bacteriën achterblijven. Tandenpoetsen verwijdert enkel tandplak op de oppervlakte van de tanden, maar niet tussen de tanden, onder het tandvlees en op de tong. Mondwater doet dit wel! Tweemaal per dag spelen met mondwater zoals Listerine vermindert tandplak met 70% ten opzichte van tandenpoetsen alleen.

3 stappen naar optimale mondhygiëne

 • 2 x tandenpoetsen gedurende 2 minuten, 2 x per dag
 • 1 x per dag flossen
 • 2 x per dag spoelen met mondwater gedurende 30 seconden

Geef jij thuis het goede voorbeeld aan jouw kinderen? Poetsen zij dagelijks 2 x de tanden? En gaan zij al aan de slag met flosdraad? Laat het ons even weten onder dit artikel.

* onderzoek uitgevoerd in opdracht van Johnson & Johnson