Waarom boeren baby’s?

‘Heeft hij al een boertje gelaten?’ Die vraag heb je vast al vaak gehoord als je kleintje net gegeten heeft. Maar vanwaar komt dat boeren bij baby’s eigenlijk?

Lucht

Tijdens het voeden happen baby’s meestal wat lucht mee naar binnen. Daardoor ontstaat de kans dat ze na de voeding een beetje melk teruggeven. Door een boertje te laten, kan die lucht het lichaam van je baby verlaten, waardoor hij meteen van een eventueel ongemakkelijk gevoel of zelfs krampjes verlost wordt.

Gezondheid!

Vaak zie je dat ouders hun baby enkel na het eten laten boeren. Maar als je merkt dat je kleintje zich tijdens de voeding ongemakkelijk voelt (bijvoorbeeld als hij moeite heeft met verder eten) mag je dat gerust ook tijdens de voeding doen. Bijvoorbeeld wanneer je van borst wisselt. Als hij na een paar minuutjes toch niet heeft geboerd, kun je gewoon verder voeden.

Na de voeding wacht je het best altijd even tot je baby een boertje heeft gelaten.

Drie houdingen

Er zijn verschillende houdingen die het boeren kunnen bevorderen. Ga bij voorkeur zelf eens na bij welke houding jij en je baby je het best voelen. Zorg in elk geval voor een slabbetje of doek, want er kan ook weleens wat voeding mee terugkomen.

  • Een van de bekendste houdingen voor het boeren is de baby tegen de borstkas houden terwijl je rechtop zit. De kin van de baby rust dan op de schouder en terwijl je met je ene hand zijn hoofdje en rug ondersteunt, wrijf of tap je met de andere zachtjes op zijn onderrugje.
  • Ook populair: de houding waarbij de ouder de baby op de schoot zet, met het gezicht naar hem of haar toe. Voor het overige is de techniek identiek.
  • Tot slot kun je je baby ook op zijn buik op je schoot leggen. Zorg dat zijn hoofdje ondersteund is en hoger ligt dan zijn buik en borst. Wrijf of tap lichtjes op zijn rug.

Meer weten over je baby’s voeding:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content