Beeld: Shutterstock

Borstvoeding en mama’s persoonlijkheid

Volgens een recente Noorse studie stoppen angstige mama’s en mama’s met depressieve gevoelens sneller met borstvoeding. Ze gaan ook vaker de moedermelk aanvullen met andere vormen van voeding. Het fenomeen heeft vooral te maken met het feit dat deze mama’s zich vaker dan anderen zorgen maken of hun baby wel voldoende te eten krijgt.

De Noorse gezondheidsdiensten raden aan om exclusief borstvoeding te geven tot de baby zes maanden oud is. Uit de studie blijkt dat slechts een klein deel van de mama’s het zo lang volhoudt.

De studie vond verder dat de persoonlijkheid van de mama en haar eventuele ‘negatieve gevoelens’ een even negatieve invloed hebben op de duur van de borstvoeding. Een angstige persoonlijkheidsstructuur, een gebrek aan zelfvertrouwen en depressiviteit zijn allemaal trekjes die er voor zorgen dat de borstvoeding vroeger wordt stopgezet. Zo ligt de kans dat ze voor de leeftijd van zes maanden stoppen met borstvoeding 30%  hoger bij mama’s die een relatief hoge score hadden op het vlak van angstgevoelens.

Het is nog maar eens een pleidooi om mama’s de nodige steun en begeleiding te geven bij borstvoeding, vooral als ze zich onzeker of angstig voelen.

Een volledig persbericht (in het Engels) met meer resultaten vind je hier.

Partner Content