Borstvoedingsvriendelijke werkgevers

De Bakermat reikt elk jaar een prijs uit, aan de meest borstvoedingsvriendelijke werkgever en kinderopvang. Ook dit jaar weer drie terechte winnaars. En een nieuw boek over borstopvoeding op de markt.

Waarom deze actie?
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat alle baby's 6 maanden exclusief borstvoeding krijgen. Kind en Gezin ondersteunt deze richtlijn en gaf aan het Expertisecentrum De Bakermat de opdracht om de situatie voor Vlaanderen in kaart te brengen en acties te ondernemen om het volhouden van borstvoeding te stimuleren.

In 2006 werden ca. 2000 moeders door De Bakermat bevraagd. De resultaten van dit grootschalig sociologisch onderzoek verklaren factoren die de borstvoedingsduur beïnvloeden. Belangrijke redenen waarom Vlaamse moeders in vergelijking met andere landen niet goed scoren in het behalen van de WGO richtlijn is de korte moederschapsrust na de bevalling, het gebrek aan faciliteiten bij werkhervatting in de job en in de kinderopvang.

Aanpak en winnaars
De Bakermat heeft gekozen om jonge moeders hun werkgever te laten nomineren, wat tot 20 nominaties leidde. De drie winnaars zijn het VCOK in Gent, het kinderdagverblijf Baby-Belle Baby-Beau in Waasmunster en het kinderdagverblijf Peutertuin van de KULeuven.

Criteria:

  • Medewerksters kunnen afkolven in een speciaal hiertoe gezellig ingerichte ruimte
  • Borstvoeding in de kinderopvang wordt als heel normaal beschouwd, en daardoor staat het hele team achter de keuze van de mama’s
  • Er is enthousiasme rond borstvoeding; ook t.a.v. cursisten is er dezelfde openheid en positieve houding rond borstvoeding

Aansluitend bij dit thema is het gloednieuwe boek van Kathleen Amant. Dit vertelboek voor kids vanaf 24 maanden is bedoeld om een positief beeld te creëren rond borstvoeding.

Ideaal voor als je kleine een broertje of zusje verwacht of in de kinderopvang/kleuteronderwijs. Het boek is vanaf vandaag te koop in alle boekhandels en bij De Bakermat.

Prijs: 10,95 euro
ISBN 978 90 448 1648 8
Uitgeverij Clavis
 

Partner Content