Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Daarom hoort een baby niet (langdurig) te liggen
Iedereen heeft zo zijn mening over hoe jouw kleine spruit zou moeten liggen. De ene is er zeker van dat het kleintje op z’n zij moet slapen, terwijl de andere er rotsvast van overtuigd is dat hij op zijn buik gelegd moet worden. Maar heb je je weleens afgevraagd of een baby eigenlijk wel voortdurend hoort te liggen?
Baby’s zijn niet gemaakt om voortdurend te liggen
Als je goed naar je kind kijkt, merk je eigenlijk zelf al dat een geruime tijd liggen heel onnatuurlijk is — vooral plat op de rug — en dat omwille van de volgende dingen:
- Alle kwetsbare organen zijn onbeschermd, en dat kan onveilig aanvoelen voor een baby.
- Baby’tjes die frequent liggen hebben vaker last van rugklachten, een afgeplat hoofd, voorkeurshoudingen, enz.
- Te lang zitten en op de rug liggen, zal het leren lopen vertragen.
Wiegendood
Sinds er geadviseerd werd om kinderen altijd op de rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen, hebben heel wat ouders dat ook steevast gedaan. De campagne ‘Slapen doe je op je rug’ leidde er toen toe dat kinderen ook wakker — dus bijvoorbeeld ook in de autostoel of relax — meer op hun rug werden gelegd.
Maar onderzoekers van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent) hebben al in 2010 vastgesteld dat langdurig op de rug liggen of zitten de motorische ontwikkeling trager doet verlopen. Intussen is de campagne bijgestuurd en de slogan aangevuld: ‘Slapen doe je op de rug, spelen op de buik’.
Volg je instinct door je kindje rechtop te dragen
Door gebruik te maken van een draagdoek of draagzak ontstaat er geen druk op het hoofdje. De rug is dankzij deze houding een beetje gebogen, wat de meest ontspannen en ergonomische houding voor het ruggetje is. Ook worden de heupkoppen op de juiste manier in de heupkom gedrukt, waardoor de heupgewrichten zich optimaal kunnen ontwikkelen. De kans op een voorkeurshouding is hier trouwens een pak kleiner en de nekspieren worden sterker zonder het te forceren.
Bovendien heeft dragen nóg meer voordelen zoals: bevordering van de hechting, de taalontwikkeling, hersenontwikkeling en meer sociale interactie.
Bronnen: vakbladvroeg.nl, kiind.nl & naturalchild.org
Een baby in huis? Dit moet je lezen:
- Ooievaarsbeet bij baby’s: wat is het?
- Wanneer moet je met je baby naar de dokter?
- Voetreflexologie: een hulpmiddel tegen krampjes en constipatie bij je baby