Wanneer moet je met je baby naar de dokter?
Van een doorkomend tandje tot een hardnekkige hoest: er zijn heel wat kwaaltjes waar je baby last van kan hebben. Maar wanneer kun je toch maar beter naar de dokter gaan?
Met je baby naar de dokter: wanneer?
Laat het een troost zijn: élke jonge mama heeft al met haar baby bij de dokter gezeten voor iets wat achteraf een simpele verkoudheid of een krampje bleek te zijn. Aangezien je kleintje je nog niet kan vertellen wat er scheelt, heb je het raden naar zijn of haar pijntjes. Het is dan ook niet gemakkelijk om te beslissen of een bezoek aan de huisarts nodig is, maar met de volgende weetjes in je achterhoofd, kun je misschien iets beter de knoop doorhakken.
Mommy knows best
Maak je je zorgen, volg dan altijd je buikgevoel. Jij kent je baby het best. Is hij echt ontroostbaar of klinkt zijn huiltje anders dan je gewend bent? Dan is er misschien meer aan de hand. Onthoud: je kunt beter een keer te veel naar de huisarts rijden dan te weinig.
Dé graadmeter: koorts
Koorts is een natuurlijk verweer van het lichaam tegen bacteriën en virussen. Het is geen ziekte op zich, maar helpt de ziekte bestrijden. Tot 38°C spreken we van verhoging. Vanaf 38°C heeft je kind koorts. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de 41,7°C, dan is er sprake van oververhitting.
- Baby jonger dan 3 maanden: raadpleeg altijd een arts bij koorts vanaf 38°C, met of zonder begeleidende alarmtekens en ook na een vaccinatie.
- Baby tussen 3 en 6 maanden: je gaat het best naar de huisarts bij een temperatuur boven de 39°C, met of zonder begeleidende alarmtekens en ook na een vaccinatie.
- Baby ouder dan 6 maanden: je hoeft in principe enkel naar de dokter te gaan als de koorts gepaard gaat met alarmtekens. De algemene toestand van je kindje is hierbij heel belangrijk.
Wat zijn alarmtekens?
Heeft je baby een van de volgende symptomen, raadpleeg dan altijd een arts:
- je baby heeft een kreunende ademhaling of ademt snel en oppervlakkig, moeilijk.
- je baby wil niet meer eten of drinken.
- je baby moet braken.
- je baby vertoont tekens van uitdroging: minder natte luiers, droge lippen, ingezonken oogjes.
- je baby ziet er bleekgrauw uit.
- je baby lijkt pijn te hebben bij aanraking.
- je baby is abnormaal stil of versuft en moeilijk uit zijn slaap te wekken.
- je baby weent met zwakke of hoge schrei.
- je baby heeft niet-wegdrukbare, blauw-rode vlekjes op de huid, ongeveer zo groot als een speldenkop.
- je baby heeft stuipen.
Vergeet ook dit niet
Naast de eerder genoemde criteria zijn er nog enkele aspecten waar ouders zich bewust van moeten zijn:
1. Vaccinatieschema
Houd het vaccinatieschema van je baby nauwlettend in de gaten. Regelmatige vaccinaties zijn van cruciaal belang voor het opbouwen van immuniteit tegen ernstige ziektes. Bespreek eventuele zorgen of vragen over vaccinaties met de huisarts.
2. Regelmatige controles
Zorg ervoor dat je baby regelmatig door een arts wordt gecontroleerd, zelfs als er geen duidelijke symptomen zijn. Preventieve zorg is essentieel om potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.
3. Voeding en groei
Volg de groei en ontwikkeling van je baby op de voet. Raadpleeg de arts als je vragen hebt over de voeding, het gewicht of de algemene groei van je baby. Een gezond dieet is essentieel voor de algehele welzijn van je kleintje.
4. Veiligheid in huis
Zorg voor een veilige omgeving voor je baby. Pas op voor mogelijke gevaren zoals scherpe voorwerpen, losse snoeren en kleine voorwerpen die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Een veilige omgeving draagt bij aan het voorkomen van ongelukken en gezondheidsproblemen.
5. Stimulatie van ontwikkeling
Moedig de ontwikkeling van je baby aan door middel van interactieve activiteiten en speelgoed dat geschikt is voor zijn leeftijd. Vroege stimulatie kan bijdragen aan een gezonde fysieke en cognitieve ontwikkeling.
6. Tandheelkundige zorg
Denk aan de tandheelkundige gezondheid van je baby. Zodra de eerste tanden doorkomen, is mondhygiëne belangrijk.
Bron: Mijn baby. Alles wat je moet weten over je baby van 0 tot 12 maanden. Door prof. dr. Christine Vanhole, UZ Leuven. Uitgeverij Lannoo.
Nog meer over je baby’s gezondheid:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!