De Apgar-score: alles wat je wilt weten!

Door -
apgarscore
©GettyImages
Na de geboorte wordt je baby onderzocht door de vroedvrouw, gynaecoloog of kinderarts. Hij wordt gemeten, gewogen maar krijgt ook een score, de zogenaamde ‘apgarscore’.

Dr. Apgar

In 1952 ontwikkelde Dr. Virginia Apgar een test waarmee snel een eerste evaluatie kan gemaakt worden van de algemene toestand van een pasgeboren baby. Je baby wordt drie keer getest: één minuut, vijf minuten en tien minuten na de geboorte.

Hoe wordt de Apgar-score bepaald?

De test steunt op vijf kenmerken, die de arts snel kan waarnemen:

1. De ademhaling

Naar de allereerste ademhaling wordt met spanning uitgekeken. Onmiddellijk hierop volgt de eerste schreeuw.

2. De hartslag

De arts controleert het tempo en de regelmaat van de hartslag van je kind. Een hartslag boven de 100 is uitstekend.

3. De spierspanning

De spierspanning is prima als je kindje opgetrokken benen en gekromde armen heeft.

4. De kleur van de huid

Na de bevalling hebben de meeste baby’s een grijsblauwe huidskleur. Vaak zit er ook bloed en huidsmeer op het lijfje. Het bloed komt van de vagina van de moeder en is dus niet van de baby zelf. De grauwe huidskleur trekt bij de eerste schreeuw van de baby snel weg als de ademhaling goed op gang komt. Het hart pompt dan het bloed naar de longen, die zich voor het eerst ontplooien en zuurstof opnemen. Vervolgens wordt de zuurstof door heel het lichaam van de baby getransporteerd.

5. De reactie op prikkels

De arts test of je baby op prikkels reageert. Zo controleert de arts onder andere of je kindje schrikt als het met koude handen wordt opgepakt en of je baby zijn mond beweegt terwijl hij wordt schoongemaakt.

Op elk van deze onderdelen kan je baby 0, 1 of 2 punten scoren.

Waarom?

De Apgar-score na één minuut dient om vast te stellen of de baby medische hulp nodig heeft.

  • Een resultaat tussen 7 en 10 punten is zeer goed en voor de pasgeborenen die deze score behalen, voldoet de normale zuigelingenzorg.
  • Bij een score tussen  4 en 6 punten is extra waakzaamheid nodig. De baby krijgt een beetje hulp met ademen, zoals het vrijmaken van de neus of toedienen van een beetje zuurstof.
  • Bij een score van 3 of minder wordt de kinderarts erbij gehaald.

Een lage eerste score is niet onmiddellijk reden tot ongerustheid: waarschijnlijk moet de baby gewoon nog even bekomen van de bevalling.

De test wordt dan ook herhaald om de evolutie in kaart te brengen. Een baby met een lage score die sterk vooruit gaat wordt anders beoordeeld dan een baby met een lage score die trager vooruit gaat.

Lage score?

De drie belangrijkste oorzaken van een lage Apgar-score zijn:

– een problematische bevalling;

– een keizersnede;

– een premature geboorte.

Baby’s die in deze omstandigheden geboren worden, scoren vaak minder dan gemiddeld op de eerste score, maar herstellen zich meestal snel.

Bron: Brieven aan Jonge Ouders, Gezinsbond

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!