Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
©GettyImages

Zintuiglijk spelen: 7x de leukste sensory bins

Heb je al gehoord van een sensory bin? Het is een bak waarin je verschillende materialen stopt die de zintuigen van je kindje stimuleren. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar ze zijn echt ideaal om je kleine vriend geruime tijd bezig te houden. We zetten hier leukste exemplaren op een rijtje!

WAT IS EEN SENSORY BIN?

Erg simpel: een (plastic) bak die je vult met bepaalde materialen in verschillende texturen waar je kleine dreumes mee aan de slag kan. Het is de ideale manier voor jonge kinderen om in contact te komen met verschillende materialen, vormen en texturen die ze nog niet kenden. Je kunt ze vrij laten spelen, maar je kunt er ook een educatief kantje aan toevoegen door opdrachten te verzinnen.

Een iets uitgebreidere versie van een sensory bin is een sensory table. Een prima voorbeeld is de IKEA Flisat tafel, die je kunt uitbreiden met verschillende plastic Trofast opbergbakken. Deze bakken kun je naar hartenlust vullen en zo je kindje urenlang bezighouden met sensory play. Wij zorgen voor wat inspiratie!

1

OP DE BOERDERIJ

Voor dit spelletjes is een tafel met twee compartimentenmodderpapjewater met een milde zeepniet te veel instructies

2

OP ZOEK NAAR INSECTEN

Vul een plastic box of één van de bakken van je sensory table met droge zwarte bonen en voeg er een aantal plastic speelgoed insectenknijptangetjeMet de handjes graaien
Tip:verschillende beestjes benoemen

3

SCHATTEN ZOEKEN

Wat heb je nodig? Een plastic box, kinetic sand, een schatkist en schatten natuurlijk. Het is heel eenvoudig: je vult je doos met kinetisch sandAfhankelijk van de leeftijd pas je de moeilijkheid aan

Enkele suggesties:
– Graai in het zand en zoek nadien het cijfer wat ervoor of erna komt (hetzelfde kan met de letters van het alfabet).
– Zoek cijfers of letters in dezelfde kleur.
– Ga op zoek naar de letters van je naam en leg ze in de juiste volgorde.
– Misschien kun je zelfs al eenvoudige sommetjes of woorden maken?
– Vrij spelen is natuurlijk ook toegelaten!

4

Tuinieren

Niets leuker dan je eigen groentetuinrijst kleuren met voedselkleurstof
Nu heb je natuurlijk ook groentjes nodig. Hier gebruiken ze kleine gummetjes in de vorm van verschillende groenten, maar houten groententuinmateriaal op kindermaat
Kinderen kunnen vrij spelen in deze sensory bin, maar ze leren ook hoe groenten groeien. Interesse in waar het voedsel vandaan komt, zorgt ervoor dat het eten vaak ook vlotter verloopt. Niets dan voordelen dus!

5

IJsjes maken

Wat heb je nodig? IJshoorntjes, een ijsschep, kleine potjes, pomponnetjes in verschillende kleuren of gekleurde watten en gekleurde rijst. Als alternatief voor de rijst zou je ook echt strooisel voor op ijsjes kunnen gebruiken natuurlijk.
Zo, nu ben je klaar om de lekkerste ijsjes te maken

6

Warme choco!

Nog meer lekkers in je sensory bin! Wat dacht je van warme choco met marshmallows
Laat je hartendief vrij spelen of leer ze spelenderwijs de ingrediënten en de handelingen

7

Koud op Antarctica

Brrr, wat is het koud op Antarctica! Voor deze sensory bin heb je niet veel nodig.
Blauwe waterbeads doen dienst als het water in de zee. Door gedestilleerd water in een voedselcontainertje of kleinere silicone muffinvormpjes te laten bevriezen, krijg je heuse ijsbergen
Waterbeads zijn sowieso leuk om te ‘voelen’ en een topper in sensory play

MEER LEZEN OVER SPELEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!