Dunstan Babytaal: zo weet je waarom je baby huilt
Ouders vinden het soms lastig om te begrijpen waarom hun baby huilt. Daarom kan het handig zijn om je te verdiepen in Dunstan Babytaal. Voor elke huiltoon van je baby is er namelijk een specifieke oplossing!
Tijdens de VIP-opening van de allereerste Lupilu pop-upstore van Lidl, gaf Nele Allaert, draagconsulent, oprichtster van Dunstan Babytaal en Die Trageschule België een uitgebreide uitleg over Dunstan Babytaal. Wij zetten de belangrijkste bevindingen op een rij.
Hoe communiceren baby’s ?
Door te huilen, denk je vast, maar voor een baby begint te huilen, geven ze meestal verschillende andere signalen:
- Oogcontact en gezichtsuitdrukkingen: in eerste instantie communiceren baby’s door middel van oogcontact en mimiek.
- Bewegingen: een tweede teken van communicatie is beweging. Een hongerige baby kan beginnen te smakken, terwijl een baby met een vastzittend boertje reflexmatig gaat kronkelen of zijn arm op en neer beweegt.
- Geluidjes: een derde communicatiesignaal, als de eerste twee niet worden opgemerkt, is jengelen of het maken van pruttelgeluidjes.
Pas wanneer al deze voorsignalen geen reactie opleveren, zal een baby beginnen te huilen.
Drie verschillende soorten huilen
Bij een baby zijn er eigenlijk drie soorten huiltjes:
- Behoefte-huilen: de baby heeft iets nodig heeft. Dan kan Dunstan Babytaal helpen bij het herkennen en begrijpen van de basisbehoeften.
- Herinnerings-huilen: dit komt voor wanneer iets een sterke herinnering oproept bij de baby. In deze situaties is het belangrijk om de baby de ruimte te geven zijn verhaal te vertellen; je baby dichtbij nemen en rustig aanwezig zijn kan dan heel helpend zijn in het verwerken van deze herinnering. Extra ondersteuning en hulp voor de ouders is in zo’n geval zeker wenselijk.
- Spiegel-huilen: baby’s voelen spanning en onrust in hun omgeving en bij hun verzorgers heel goed aan en spiegelen dit met onrust of huilen.
Dunstan Babytaal: wat is het?
Omdat haar zoon Tom veel huilde, begon Priscilla Dunstan, een Australische moeder met een buitengewoon gehoor, in 1998 aan een heuse zoektocht. Ze documenteerde zijn geluiden hield ook bij welke handelingen hem kalmeerden. Omdat ze daarin patronen ontdekte en ook vergelijkbare geluiden herkende bij andere baby’s, besloot ze haar bevindingen verder te onderzoeken.
Samen met haar vader, een pedagogisch wetenschapper, ontwikkelde ze een programma om te onderzoeken of andere ouders deze geluiden konden herkennen. Het onderzoek omvatte meer dan duizend baby’s met verschillende achtergronden uit dertig landen en werd bevestigd door externe bureaus in de VS en het VK. De positieve resultaten leidden tot de ontwikkeling van Dunstan Babytaal, een methode die ouders helpt de signalen van hun baby’s beter te begrijpen.
Dunstan Babytaal: enkele voordelen
- Ouders voelen minder stress en hebben meer zelfvertrouwen.
- Er is een betere onderlinge relatie tussen beide ouders.
- De voedingen verlopen beter.
- Er is meer verbinding met de baby.
- Zowel de ouders als het kind slapen beter.
- Vaders voelen zich meer betrokken.
De vijf Babytaal-geluiden kort samengevat
- Neh – honger: ‘neh’ wordt veroorzaakt door de zuigreflex.
- Eh – vastzittende boer: ‘eh’ wordt gemaakt door het samentrekken van de borstkas bij vastzittende lucht.
- Auw – slaperig: ‘auw’ wordt veroorzaakt door de gaapreflex.
- Eairh – buikkrampen: ‘eairh’ wordt voortgebracht door de onderbuik bij darmkrampen. Het is héél indringend en luid.
- Heh – ongemak: ‘heh’ wordt veroorzaakt door de reflex van de huid.
Elk geluidje gaat gepaard met enkele duidelijke fysieke kenmerken, waardoor je nóg beter zult kunnen uitmaken waarom je kleintje huilt.
Hoewel je op YouTube korte filmpjes kan vinden met de babytaalgeluiden die je een idee kunnen geven, is het voor de meerderheid van de mensen onvoldoende om de geluiden ook echt te herkennen.
Oefening baart kunst
Verwacht niet dat je de taal meteen onder de knie hebt. De geluidjes van je baby begrijpen, vergt geduld en oefening. Elk kind heeft bovendien zijn eigen ‘dialect’. Factoren zoals een te kort tongriempje of de vorm van de mond kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat geluiden iets anders klinken. Daarnaast combineren baby’s vaak verschillende geluiden in hun ‘babytaal’.
Wil je graag meer info of ben je op zoek naar een Dunstan Babyaal Coach? Dan moet je hier zijn!
Zéker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!