Handgehaakte inktvis voor prematuurtjes

Nadat handgehaakte inktvisjes eerder hun nut al bewezen in Denemarken en Zweden, komt de trend ook overgewaaid naar Nederland en België. De knuffels, met lange tentakels, hebben een rustgevend effect op prematuurtjes. Op die manier laten ze de vele slangetjes in hun lijfje met rust.

Couveusekindjes die onrustig worden, trekken vaak aan één van de vele slangetjes of de sonde in hun lichaam. Vervelend natuurlijk, want het is geen pretje om die draden opnieuw aan te brengen.

In Denemarken bewezen de handgehaakte inktvisjes reeds hun succes: het prematuurtje wordt niet alleen rustiger in het bijzijn van de knuffel, hun hartslag wordt ook regelmatiger én het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. Reden hiervoor? Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvis op de navelstreng.

Heel wat dames gingen in Denemarken aan de slag om zo'n inktvisjes te haken en al snel waaide het project over naar Zweden. En nu lijkt het hele idee ook voet aan wal te zetten in Nederland en België.

Ieder ziekenhuis dat wenst mee te werken aan het project vaardigt een ambassadeur uit. Deze persoon zamelt de inktvisjes in én controleert of ze aan alle veiligheidseisen voldoen. Zo mogen de tentakels niet langer dan 20 cm zijn, moet het geheel strak gehaakt zijn en moet het knuffeltje wasbaar zijn op 60°C. Nadien worden de inktvisjes uitgedeeld op de dienst neonatologie.

In België werken voorlopig onderstaande ziekenhuizen mee aan het project:

  • AZ Monica in Deurne
  • Erasmus ziekenhuis in Borgerhout
  • OLV van Lourdes ziekenhuis in Waregem
  • ziekenhuis Oost-Limburg in Genk

Wil jij graag je steentje bijdragen? Word dan lid van de Nederlandse Facebook-groep, download het haak- of breipatroon en ga aan de slag!

Partner Content