Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Daarom vallen de haren van een baby na een tijdje uit
Van een weelderige haardos naar een schattig kaal hoofdje. Weet jij waarom de haren van een baby na een tijdje verdwijnen?
De allereerste haartjes
Rond de veertiende week van de zwangerschap groeien er al haartjes — ook wel lanugo genoemd — op het hele lijfje van jouw toekomstige spruit. Deze dienen om hem lekker warm te houden.
Eens je zo’n dertig weken zwanger bent, vallen deze uit, omdat de foetus dan stilaan vetkussentjes krijgt, waardoor ze geen functie meer hebben.
Net een kuikentje
Vanaf dat moment komt het nesthaar tevoorschijn, dat wat slapper en pluiziger is dan het uiteindelijke haar. Deze lokken houden maximum stand tot de baby ongeveer zes maanden oud is.
Waarom valt het nesthaar uit?
Tijdens de zwangerschap heeft je baby meegenoten van de enorme hoeveelheid hormonen die in jouw bloed rondzwemt. Maar eens uit de buik daalt de hoeveelheid hormonen, waardoor de haren uitvallen.
Heeft je baby een kale plek op zijn hoofd? Geen nood, dat wil zeggen dat je kindje vaak op deze plek ligt. Door de wrijving, valt het haar op die plaats makkelijker uit. Tegen de tijd dat er échte haartjes komen, zal je kind trouwens veel beweeglijker zijn, en dus niet altijd op dezelfde plek gaan liggen.
Het echte haar komt rond z’n negen maanden tevoorschijn. Maar het kan ook eerder of later. Dat verschilt van kind tot kind.
Bron: 24baby.nl
Ook over je baby:
- 8 manieren om je pasgeboren baby te dragen
- De reflexen van je baby: hiervoor dienen ze
- Baby’s en pijn: de pijnobservatieschaal