Help, koken…

Koken , het lijkt zo makkelijk. Voor de een is het een kwestie van ingrediënten bij elkaar zoeken, in een aantal pannen smijten en een klein half uurtje daarna: AAN TAFEL! Voor sommigen onder ons gaat dit niet van een leien dakje. Wat niet uitmaakt als je een flesje moet opwarmen in de magnetron. Maar hoe maak je zelf een voedzame zelfgemaakte maaltijd voor je kind?

Een ramp voor huisvrouwen (of -mannen!): niet kunnen koken, zeker als je je kind iets meer wil aanbieden dan aardappelpuree uit een pakje en een pot doperwten.

Vaak is het niet alleen een gebrek aan kunnen, maar ook een gebrek aan tijd. Tegenwoordig doen we alles tegelijk: werken, huishouden, zorgen voor de kinderen en relaxen. Hoe kunnen we dan nog tijd hebben om te koken?

Daarnaast wordt het ons misschien een beetje te makkelijk gemaakt, met kant-en-klare maaltijden in de schappen van de winkel.

Als het tijd is om naar huis te gaan, haal je onderweg je kinderen op, om vervolgens allemaal om dezelfde tijd thuis te komen. Etenstijd. Je prutst een maaltijd in elkaar of je bestelt iets. Na het eten en afwassen zakken papa en mama onderuit op de bank, terwijl je zapt kom je op zijn minst vier kookprogramma´s tegen en de lekkerste dingen flitsen aan je ogen voorbij.

Tegenwoordig zijn er zelfs kookprogramma´s waar kinderen vanaf 10 jaar de meest onuitspreekbare recepten bereiden. Onbegrijpelijk, waar leren ze dat?

Een beetje karikaturaal voorgesteld, misschien. Maar toch is dit een van de dingen die veranderen als je kinderen krijgt. Het is nooit een ramp geweest dat koken niet je ding was, maar dat er kinderen zijn die beter kunnen koken dan jij valt toch wel zwaar op de maag.

Tijd voor enkele tips: een voedzame maaltijd voor je gezin zonder al te veel moeite!

  • Men neme (voor-)gekookte aardappelschijfjes, bak ze in een pan met olijfolie of boter.
  • Pak de broccoli en hak er met een mesje de boompjes van af. Misschien vinden je kids het wel leuk om te helpen. Wel opletten met dat mesje!
  • Nu is de kipfilet (1 kg: uiteraard afhankeliijk van de grootte van je gezin) aan de beurt. Je pakt een schone schaar en knipt de kip in kleine tot middelgrote stukken.
  • Kruid de kip lichtjes, een snufje peper en zout kan al genoeg zijn voor je kind. Bakken maar.
  • Als alles gaar is, pak drie borden (ook weer afhankelijk van de grootte van je gezin) en laat de tafel dekken. Maak de borden op en: AAN TAFEL!

Tip: Surf eens naar Libelle Lekker en zoek op recepten met 1 koksmuts (erg makkelijk)

Partner Content