Het gehoor van je baby: ontwikkeling en stimulatietips

Hoe klein je baby ook is, hij kan al heel veel geluiden onderscheiden. Het stimuleren van zijn gehoor is van groot belang bij de taalontwikkeling en heeft een grote invloed op zijn latere sociale vaardigheden. Aarzel dus niet om je kindje onder te dompelen in een wereld van zachte woordjes, aansprekende klanken en muziek.

De kinderspecialisten zijn het erover eens : al tijdens de laatste maanden van de zwangerschap is een baby bewust van de hem omringende geluiden, zoals het kloppen van moeders hart, de stem van zijn ouders en alle andere duidelijke geluiden uit zijn omgeving.
Na de geboorte ontwikkelt het gehoor zich steeds verder en speelt het een centrale rol in de ontwikkeling van het spraakvermogen van je kind.
Hieronder vind je hoe deze ontwikkeling zich bij de jonge baby voltrekt:
 • Van 0-2 weken.
  Baby went stilaan aan de geluiden van zijn omgeving. Is de omgeving luidruchtig, dan kan het zijn dat hij toch perfect kan slapen, zonder dat er daarom iets aan de hand is met zijn gehoor.
 • Van 0-3 maanden.
  De aandacht van je pasgeboren kindje wordt getrokken door hevige geluiden. Moeders stem brengt hem tot rust.
 • Van 3-6 maanden.
  Baby draait zijn hoofdje in de richting vanwaar hij geluid waarneemt. Hij is aangetrokken door rammelaars en andere ‘luidruchtige’ speelgoedjes. Slaapt hij in een rustige kamer, dan beweegt hij en wordt soms wakker telkens iemand praat of er lawaai is. Hij bootst nu ook zijn eigen stem na: “ma-ma, baba, ooh,…”.
 • Van 6-10 maanden.
  Baby draait onmiddellijk zijn hoofdje bij het waarnemen van een ‘interessant’ geluid: de telefoon die rinkelt, iemand belt aan, mama laat iets vallen in de keuken… De klanken die hij nu zelf voortbrengt zijn duidelijker en eenvoudige woordjes zoals ‘neen’ of ‘dag’ begrijpt hij ook.
 • Van 10-15 maanden.
  Je peuter kan een bekend voorwerp of persoon aanduiden als je het hem vraagt. Hij bootst eenvoudige woorden na. Bij het horen van muziek wiegt hij vrolijk mee en stampt hij met zijn voeten.

Creatief aan de slag met geluid: het stimuleren van baby’s gehoor

Een baby houdt van een warme, zachte stem. Ook de vertrouwde huishoudelijke geluiden stellen hem gerust. Pas echter op, zijn gehoor is erg verfijnd. Agressieve geluiden zoals die van een slaande deur, het blaffen van een hond en het te luid rinkelen van een telefoon kunnen storend overkomen en hem laten schrikken. De absolute topper is ongetwijfeld zang en muziek. Telkens moeder een (slaap)liedje zingt, is baby in de wolken. Hij reageert positief op grappige, zachte, verbazende en zelfs onbekende geluiden. Dit hele gammma interesseert hem, voor zolang natuurlijk het niet te luid of werkelijk onaangenaam is.
Bij het stimuleren van baby’s gehoor mag je gerust je creativiteit de vrije loop laten. Zing, klap met je handen, stamp met je voeten, haal de rammelaar boven, trek zijn aandacht door te rinkelen met een belletje…  Je kan baby’s interesse ook wekken bij het uitvoeren van de alledaagse taken : zo is hij erg geïntrigeerd door het geluid van zacht stromend water in zijn badje, het tikken van een lepel op zijn bord en zelfs het piepen van de microwave.
Handige vaders en moeders deinzen niet terug voor wat geknutsel en recycleren goed afsluitbare plastic potjes en flesjes die ze met rijst, (gekleurde) pasta of kastanjes vullen. Al wat maar eetbaar is en rammelt, komt van pas. Je kan ze zelfs extra aantrekkelijk maken door ze met kleurrijke lintjes of stickers te versieren.

De rol van muziek

Het eerste geluid dat baby ooit waarnam was ritmisch: mama’s regelmatige hartslag. Vandaar waarschijnlijk zijn voorkeur voor sterk ritmische muziek. Haal dus gerust je cd-verzameling boven. Baby geniet met volle teugen van een stevige Cubaanse salsa, een rock’n rollnummer uit de sixties of waarom ook niet een wals van Chopin. Bij het beluisteren kan je je enkele maanden oude baby op je schoot nemen en met zijn handjes op het ritme klappen. Klapt hij zelf, dan kan je hem met een houten lepel en een geïmproviseerde trommel (lege doos waspoeder,…) begeleiden. Je kan ook de rollen omwisselen en hem jou laten begeleiden met de lepel, terwijl jij enthousiast meeklapt.

Een  ‘spraak’-makende start…

 • Het waarnemen van geluid speelt een zeer belangrijke rol bij de taalontwikkeling van je baby. Al lijken de klanken die hij voortbrengt op simpel gebrabbel, toch legt hij hiermee de basis voor zijn eerste woordjes. Baby leert klanken voort te brengen door wat hij hoort na te bootsen. Het is dus erg belangrijk dat er tegen hem wordt gepraat . Het aanspreken van je pasgeborene is dus zeker zinvol. Reageer op zijn gebrabbel en zijn stemoefeningen. Hij zal heel blij zijn met deze heuse conversaties….
 • Zeg rijmpjes op. Dit spel van ritme en klanken zal baby fascineren. Hij leert zo zijn stem beheersen. Je kan ook met gebaren uitbeelden wat je vertelt en zo nog beter zijn aandacht trekken.
 • Boots dierengeluiden na. Bij dit spel heb je het meeste kans dat hij je napraat. Terwijl je bladert in een prentenboek met dierenafbeeldingen kun je de geluiden nadoen en over de dieren vertellen.

Partner Content