Het leven van een mama: zo doet redactrice Charlotte het

Het leven met kinderen, dat is prachtig en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal, meer dan eens, stellen is: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: redactrice Charlotte.

Mama Charlotte: even voorstellen

Charlotte is 33 jaar, woont samen met Felix, de papa van haar kinderen Josse (5 jaar) en Pom (8 maanden), en werkt als redactrice voor Libelle en Libelle Mama. Ze houdt van mooie tuinen, zonsondergangen, de kust, rondkuieren in Gent en lekker gaan eten. Dat laatste wel liefst zonder de kinderen.

Favoriete kidsproof gerecht

Elke mama heeft er zo één of meer, niet? Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Ik heb altijd diepvriesspinazie, aardappels en fishsticks in huis. Simpeler kan niet! Spinaziepuree maken en fishsticks bakken. Of soms met een spiegeleitje: ook lekker. Felix maakt altijd tortellini met diepvrieserwtjes en rookworst klaar.

Beste ontdekking

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Dit kan echt alles zijn. Een toffe plek waar je altijd heen trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Of misschien leerde iemand je ooit om iets wat altijd een gedoe was anders te doen waardoor het nu vanzelf gaat?

VOLKSE ADRESJES IN GENT

Charlotte: “Café Congé in Gent. Een café/eetplek in een volkse wijk aan een basketbalpleintje waar kinderen naar hartenlust kunnen rondcrossen of binnen gezelschapsspelletjes spelen. Toen we daar vlak om de hoek woonden en ik Josse van de crèche ging halen, hielden we daar vaak halt voor een kom soep en om even ‘bij te praten’. Een momentje van rust tussen mijn zoon en mij.

EIGEN TUIN

Nu we verhuisd zijn naar het platteland, is er voor mij geen betere plek dan onze eigen tuin. Op een warme dag thuiskomen van school, kleren uit, schoenen uit en nog even ravotten in de onderbroek. Dan eten aan onze picknicktafel en steevast eindigen we met een ijsje.

ZWEMMEN

Daarnaast vind ik het ook heerlijk om vroeg op te staan en als eerste in het subtropisch zwembad Rozenbroeken in Gent te zijn. Een echt uurtje plezier voor de massa toekomt. We zitten altijd als allereerste in het water. 🙂 Ik hou niet van grote massa’s. Dus ook als we naar een pretpark gaan, offeren we daar graag een dag verlof voor op, nu we nog geen leerplichtige kindjes hebben. Op een doordeweekse dag hoef je natuurlijk zelden aan te schuiven.

KLIMMEN

Mijn meest recente beste ontdekking? Dat is Klimzaal Biover.  Kinderen kunnen de hele namiddag klimmen. Bovendien is het een gezellige eet-en drinkplek met vers eten voor weinig geld!

SPEELGOEDTIP

En als we een dagje thuisblijven, dan amuseren we ons met puzzels en gezelschapsspelletjes. Ik koop ze in de kringloopwinkel voor enkele euro’s. Je moet natuurlijk opletten of de inhoud ervan gecontroleerd is. Ook Lego en Playmobil koop ik tweedehands.

Een doordeweekse dag

Hoe doen jullie het? Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

MEER STRUCTUUR IS WELKOM

Charlotte: “Ons huishouden verloopt heel chaotisch en zou best wel wat meer structuur kunnen gebruiken. Onze zoon Josse (5) maakt altijd iedereen wakker rond 5 à 6 uur. Véél te vroeg dus. Zeker als je weet dat ik mijn dochtertje van 8 maanden rond half 4 ‘s nachts nog eten geef. Meestal zit Josse dus al een halfuurtje naar televisie te kijken voor ik de kracht heb gevonden om op te staan.

SAMEN ONTBIJTEN

Hij eet elke dag hetzelfde: havermoutpap met chocolademelk, een appel en water. Hij lust absoluut geen melk, helaas. Ik probeer ’s ochtends altijd even samen aan tafel te zitten. Maar Felix ontbijt heel snel en is vaak terug in de weer, nog voor ik mijn boterham heb gesmeerd.

DE SCHOOLDROP

De eerste helft van de week brengt Felix Josse naar school. Vanaf woensdag breng ik Josse naar school. Ik breng Pom altijd naar de crèche en ga haar ook altijd halen. Josse gaat na school naar de buitenschoolse kinderopvang waar ofwel ik ofwel Felix hem oppik, het liefst voor 18 uuu. Op maandag en dinsdag pikt mijn schoonmoeder Josse vaak op van school.

NOG SNEL EVEN NAAR DE WINKEL

We zijn het gezin van ‘altijd nog even snel naar de winkel moeten’. Dus dat moet ook nog na het werk gebeuren en negen op de tien keer vergeet ik dan nog iets. Rond 18 uur begin ik te koken, omdat Felix niet warm kan eten op zijn werk. Josse eet wel warm op school, maar eet gewoon ’s avonds nog eens een warme maaltijd. Als Felix heel laat thuis is of als hij in het buitenland zit voor het werk, dan eten we brood en beleg. Een ding dat ik wél altijd in huis heb, is verse soep. Mijn moeder zei altijd: dat is eten en drinken tegelijkertijd.

HOBBY’S

Josse gaat twee keer per week naar de voetbaltraining van 18 uur tot 19 uur. Een vervelend uur, want zo wordt het al gauw heel laat. Normaal gaat Josse rond 19.30 uur slapen. De tijd tussen het aangeven dat het bedtijd is en het sluiten van de kamerdeur is ongeveer 1 uur: pyjama, wassen aan de lavabo, tanden poetsen, toilet, drinken, verhaaltje lezen, buikje wrijven, weer drinken, weer plassen, levensvragen stellen…. Ik heb momenteel geen hobby’s wegens tijdsgebrek. Felix durft rond 20 uur nog eens de deur uitglippen om iets te gaan drinken met vrienden. Ik plof meestal rond 21 uur in de zetel nadat ik alles heb opgeruimd.

OPRUIMEN EN KLAARZETTEN

Met opruimen bedoel ik het hoogstnodige: de tafel aan de kant, vaatwasmachine aan, wasmachine vullen en propere was ophangen. Ik zet wel Josse zijn boekentas en de zak voor de crèche ’s avonds klaar. Felix helpt ook bij het opruimen en de kindjes in bed steken. Wanneer ik Pom haar flesje geeft, wast Felix Josse of ruimt hij af.”

(Winner) slaapritueel

De kinderen in bed leggen… Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Charlotte: “Josse en Pom in bed leggen gaat vlot. Bij Josse moet ik wel een uur rekenen? want hij vindt alle truken van de foor uit om toch maar nog wat te kunnen praten. Maar dat vinden we niet erg, het zijn vaak echte verbindingsmomentjes. Pom leg ik in haar bedje en ze slaapt onmiddellijk. Het enige waar ik heel strikt over waak is dat Josse zijn tanden goed gepoetst zijn en hij propere handen heeft. Ik kan daar streng op zijn. Ik eindig ook altijd met dezelfde zinnetjes: ‘slaap lekker’ en dan zegt Josse ‘slaap lekker’. Daarna ‘tot morgen’– ‘tot morgen’. ‘Ik zie je graag’ – ‘Ik zie je graag’. Josse weet dat hij het altijd moet terugzeggen, omdat ik het anders blijf herhalen. 😀

Kindvriendelijke hotspot

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Charlotte: “Ik ga nooit brunchen met mijn kinderen, want ik weet toch dat zij daar niets aan hebben. Van die kleine idyllische brunchplekken met chai latte en avocadotoast op het menu laat ik aan ons voorbij gaan. Dat doe ik liever eens met vriendinnen om er dan keihard van te genieten.

The Barn in Merendree is wel leuk met kids. Het is op het eerste zicht verre van een kindvriendelijke restaurant. Het is eerder iets niét voor kinderen. Toch gaan we er altijd, omdat het een halve kilometer van onze deur is en er een afgesloten tuin is waar Josse heerlijk kan ravotten. Omdat we daar vaste klanten zijn, kent de ober ons en Josse al. Ook toen Pom het op een krijsen had gezet, voelde ik geen druk. En als Josse Dame Blanche bestelt, mag hij altijd mee naar de keuken om hem te maken. Het is een restaurant dat eerst geen appelsapjes op de kaart had staan, maar omdat we er zo vaak komen, hebben ze dat speciaal besteld voor ons. 🙂 Voor de rest: als wij op restaurant gaan, weet Josse dat hij zich moet gedragen. Geen iPad, geen spelletjes maar gewoon praten met elkaar. Als het mooi weer is, mag hij wel buiten spelen natuurlijk.  Ik heb wel een mini-Memory-spelletje en mini-kleurpotloden die ik soms meeneem.

Dan zijn er nog eetplekjes/ cafés als Café Congé, ’t Oud Liefken of Kantien 13 waar je iets kunt drinken, maar ook altijd vers kunt eten. Ik gruwel van eetplekken waar ze enkel voorverpakte croques monsieurs of frikandellen met appelmoes op de kinderkaart hebben staan. Op alle drie de plekjes heb je ook veel gezelschapsspelletjes. Het is een andere, lossere vibe dan wanneer je ‘echt’ op restaurant gaat, maar minstens even lekker.

Help me please

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Charlotte: Josse begint te spelen met iets (blokken, auto’s, puzzelen), maar kan het nooit langer dan 10 minuten volhouden, want dan is hij het alweer beu. Misschien is het de leeftijd of zijn karakter…maar misschien bestaan er ook tips om hem langer met iets te laten spelen? (En dus zo minder opruimwerk te hebben :D)

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

NOG MEER TIPS VOOR JE LEVEN ALS MAMA?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content