Hoe draag je een baby in een draagdoek?

Het gebruik van een draagdoek voor een baby is een wijdverspreide en eeuwenoude techniek. Toch is het een methode die niet erg ingeburgerd is bij ons. De laatste tijd pikken steeds meer moeders de draad weer op en dragen ze hun kindje in een doek. Leer hier de knepen van het vak en draag mee!

De idee van een draagdoek wekt waarschijnlijk bij sommigen doembeelden op van hopeloos geknoei en massa’s tevergeefse pogingen. Ook Zappybaby zat met de handen in het haar. Hoe doe je nu zo’n ding om ? We voegden de daad bij het woord en verdiepten ons in de wondere wereld van de draagdoeken.

Een baby’tje leeft negen maanden in mama's buik. Als het kleine wondertje wordt geboren, wordt het plots weggenomen uit z'n vertrouwde omgeving. Om de overgang minder bruusk te maken, is een draagdoek het ideale middel. In een draagdoek ligt het kindje dicht bij jou en voelt het opnieuw de warmte van mama.

Niet alleen mama’s ondervinden voordelen van het gebruik van een draagdoek. Ook papa’s willen nauw contact met hun kindje.

Wie het kindje ook draagt, het gebruik van een draagdoek heeft verschillende voordelen. Je hebt als ouder veel fysiek contact met je baby’tje. Je hebt ook je handen vrij als je kindje in een doek rust. Dat wil zeggen dat je nog andere taken kunt uitvoeren. Naar de winkel, op restaurant.. het kan allemaal als je kindje in een draagdoek ligt. Je moet natuurlijk ook opletten als je je kindje overal meedraagt. Een hete tas koffie drinken boven je baby’s hoofdje is geen goed idee.

Een draagdoek bestaat in verschillende vormen en maten. De meeste zijn gemaakt uit katoen. Je vindt ze zowel in een geweven als een gebreide versie. Er bestaan ook elastische draagdoeken. Die bevatten vaak een beetje lycra.

Als je een draagdoek naar keuze hebt gevonden, kan je aan de slag. Maar hoe plaats je een baby'tje in zo’n doek? In theorie moet de baby een foetale positie aannemen: de bekken gekanteld, knietjes opgetrokken, en de armen dicht bij het lichaam.  Het kindje moet zich op zo een hoogte bevinden dat jij net een kusje op de kruin van z’n hoofd kan geven. Let ook op dat de luchtwegen vrij zijn. Als je twee vingers onder het kinnetje kan leggen, is het goed!

Het gebruik van een draagdoek is een gewoonte die je onder de knie moet krijgen. Even oefenen en je draait het doek om je lichaam als een echte habitué.

Wil je graag aan de slag met een draagdoek? Op Youtube vind je veel inspirerende filmpjes. Ook op www.jeportemonbébé.fr kan je veel leren.

[imageid:431561;width:500;height:;align:left]

Partner Content