Hoe knip je de nageltjes van je baby?

Wanneer knip je best je baby’s nageltjes? En hoe? Moeilijk is het niet, eens je de kneepjes kent…

Niet te lang wachten

Hoewel borelingen soms lange nageltjes hebben, raadt men in het algemeen aan te wachten tot deze al een beetje verhard zijn. Je wacht echter best niet te lang vooraleer ze de eerste keer te knippen. Dan vooral voor de veiligheid van je baby zelf. Door de ongecontroleerde bewegingen van armpjes en beentjes kan hij zich immers makkelijker kwetsen en per ongeluk zijn babyhuidje openkrabben.

Ook als kindjes naar de opvang gaan, wordt aan de nageltjes best de nodige aandacht besteed, want daar kunnen ze dan weer andere kindjes verwonden.

Met z'n drietjes

Velel ouders vinden het niet zo eenvoudig om de nageltjes van hun kleintje te trimmen omdat baby's erg beweeglijk zijn en nog niet echt weten wat stilzitten op commando betekent… Zo'n tere nageltjes knip je ook al gauw te kort af.

In dat geval kan je de nageltjes van je uk bijvoorbeeld samen met je partner trimmen: de ene houdt de hand of voet vast terwijl de andere knipt. Je kan ook wachten tot je baby slaapt. Zorg in elk geval voor een makkelijke positie, bijvoorbeeld door je baby op je schoot te leggen.

Zorg er voor dat je gebruik maakt van een speciaal babyschaartje met afgeronde hoekjes, waardoor verwondingen bij onverwachte bewegingen uitgesloten zijn. In de handel bestaan er ook speciale knippertjes voor babynageltjes.

Partner Content