Hoelang mag je baby in een autostoeltje zitten?
Vertrek je binnenkort op reis met de auto en gaat je baby mee? Dan is het verplicht om hem in een autostoeltje te vervoeren. Maar hoelang mag je baby eigenlijk in het autostoeltje blijven zitten?
Europese normen voor autostoeltjes
In België bestaan momenteel twee normen voor autostoeltjes: de ECER44/04 en sinds juli 2013 ook i-Size. Beide normen zijn uiteraard veilig, maar de i-Size norm is nog veiliger omdat:
- bij i-Size wordt gekeken naar de lengte van het kind, in plaats van naar het gewicht en de leeftijd.
- kinderen tot 85 cm (ongeveer 15 maanden) achterwaarts moeten meereizen. Op die manier is de impact op de baby minder groot dan bij een frontale botsing.
- volgens deze norm ieder autostoeltje IsoFix moet hebben. Bij dit systeem wordt de autostoel vastgemaakt aan het chassis van de auto zodat die stevig vastzit. Nieuwe auto’s zijn standaard uitgerust met IsoFix.
- i-Size autostoeltjes betere bescherming bieden bij een zijdelingse botsing. In de ECER44/04 staat hier niets over vermeld, maar toch zijn autostoeltjes onder deze norm vaak al wel uitgerust met dezelfde bescherming.
Hoelang mag je baby in een autostoeltje zitten?
Hoewel autostoeltjes zo veilig en comfortabel mogelijk worden gemaakt, heeft je baby er niet veel bewegingsruimte in. Bovendien is het nadelig voor de groei van je baby als hij te lang in dezelfde positie zit.
Daarom is het aangeraden om je baby niet langer dan twee uur in een autostoeltje te laten zitten. Na een rit van twee uur stop je dus best om je kindje er minstens een kwartier uit te laten. Dat is niet alleen fijn voor de baby, maar ook voor de chauffeur en andere passagiers zodat iedereen even de beentjes te strekken.