Hou je kindje uit de buurt van deze giftige planten

Door -
giftige planten
Getty Images
Kleine kinderen zouden echt álles wat ze tegenkomen in hun mondje stoppen. En al zeker als het er mooi en kleurrijk uitziet, zoals bloemen. Maar opgelet! Sommige planten zijn giftig, anderen kunnen allergische reacties of een overgevoeligheid aan (zon)licht veroorzaken. Een overzichtje.

Handige brochure

Hoe kun je weten of een plant al dan niet giftig is? Er zijn geen algemene kenmerken die typisch zijn voor giftige planten. Hou bij elke aankoop van een plant de naam goed bij. Bij het Antigifcentrum vind je een handige brochure met een lijst van gevaarlijke planten die je best vermijdt als je kleine kinderen hebt. Je kan de brochure bestellen via het secretariaat op het nummer 02 264 96 36 of via e-mail.

giftige planten kind
Getty Images

Welke planten zijn giftig?

Onderstaande lijst is onvolledig en wordt regelmatig aangevuld. Voor meer giftige planten verwijzen we je door naar de brochure.

1 / 15
#1 Reuzenberenklauw
© Pixabay
#2 Rood peperboompje
© Pixabay
#3 Goudenregen
© Pixabay
#4 Vingerhoedskruid
© Pixabay
#5 Kerstster
© Pixabay
#6 Euphorbia
© Pixabay
#7 Blauweregen
© Pixabay
#8 Maretak
© Pixabay
#9 Hulst
© Pixabay
#10 Taxus
© Pixabay
#11 Oleander
© Pixabay
#12 Meiklokje
© Pixabay
#13 Narcis
© Pixabay
#14 Sleutelbloem
©Pixabay
#15 Rododendron
© Pixabay

Wat als je kind van een giftige plant heeft geproefd?

Slechts één op de zeven kinderen zal symptomen ontwikkelen. Dat zijn dan vooral spijsverteringsstoornissen zoals misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.

  • Verwijder de plantenresten uit de mond van je kind en geef hem een glas water.
  • Neem contact op met het Antigifcentrum (070 245 245) of de huisarts.
  • Hou de naam van de plant bij de hand.
  • Ken je de naam niet, ga er dan mee naar een tuincentrum, bloemenwinkel of een andere plantenkenner in de buurt. Neem een volledige tak mee, met bladeren en bloemen of vruchten.
  • Met de naam van de plant bel je naar het Antigifcentrum om na te gaan of er nog andere maatregelen moeten genomen worden, zoals bijvoorbeeld het toedienen van medicinale houtskool.

Bron: antigifcentrum.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here