Je baby 5de week
De tijd vliegt, je baby ziet er absoluut niet meer hetzelfde uit als bij de geboorte. Vanaf nu kan je in maanden gaan tellen.
Baby’s ontwikkeling
Baby gewikt en gewogen
De afgelopen maand is voorbijgevlogen! Zo is je kind vanaf nu geen pasgeborene meer, maar een zuigeling. Indien dit niet eerder gebeurde, is het deze week tijd voor baby’s eerste maandelijkse controle. De arts zal informeren naar je baby’s slaap- en eetgedrag en naar zijn algemene ontwikkeling. Ook wordt je baby gewogen, gemeten en zijn hoofdomtrek bepaald. Zijn algemene gezondheidstoestand en ontwikkeling worden grondig nagekeken. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan de meer ‘sociale’ vaardigheden van je kind: hoe zit het met zijn algemene beweeglijkheid, zijn gedrag alsook zijn vermogen om te knuffelen en te reageren op volwassenen?
Noteer eventueel, voor je op controle gaat, al je vragen. Zo vergeet je ze achteraf niet te stellen. Aarzel niet uiting te geven aan alle kleine en grote zorgen die de voorbije maand bij jou zijn opgekomen in verband met je baby’s gezondheid, zijn slaap- en eetpatroon, enzovoorts.
‘Knuffelmassage’ aan huis
Nu zowel jij als je baby de verzorging en het baden gewend zijn, kan je het genot van aanraken en verzorgen verhogen door middel van een zalige ‘babymassage’. Afrikaanse en Indische mama’s weten allang welke positieve invloed dit heeft op hun kind: het masseren ontspant en versoepelt de spieren, kalmeert een onrustige baby en laat een lichamelijke vorm van communicatie toe, die minstens even belangrijk is als het spreken. Daarenboven draagt het bij tot een vertrouwensrelatie tussen ouder en kind.
Wil je je baby masseren, was dan op voorhand wel even je handen. Net zoals bij het baden dient ook hier de kamertemperatuur minstens 22 graden te bedragen. Gebruik eventueel amandelolie die je eerst tussen je handen wrijft, zodat zowel de olie als je handen niet koud aanvoelen op baby’s huid. Belangrijk is dat jij en je kind ontspannen zijn en dat je tijd maakt voor een rustige massage.
Papa’s, dit is de kans bij uitstek om je band met je baby te verstevigen. Door middel van baden en masseren haal je enigszins je achterstand in op mama, die tijdens de zwangerschap en het eventuele borstvoeden een geprivilegieerde relatie wist op te bouwen. Je kind wordt op deze manier in een aangename sfeer met je vertrouwd. Uiteraard is het masseren van je kind vooral een variatie op het knuffelen. Misschien voel jij je beter vertrouwd met het ‘klassieke’ knuffelen. De beste manier om met je kind fysiek contact te hebben, is de manier waarop jullie beiden zich het best voelen.
De grondige veranderingen in mama’s leven
Gemengde gevoelens
Er is slechts 1 woord nodig om te beschrijven hoe je je deze week voelt: uitgeput! Je gevoelens omtrent je moederschap zijn misschien nu ook wel gemengd. Enerzijds is er al werkelijk sprake van een zekere interactiviteit met je kind, waardoor je je aangemoedigd voelt in je moederrol. Jullie geraken stilaan op elkaar afgestemd en je ontwaart reeds een pril eet-en slaappatroon in je baby’s gedrag. Hierdoor kan je zijn noden beter aanvoelen.
Anderzijds kan het zijn dat de euforie van net na de bevalling gezakt is, omdat je nu pas ten volle beseft wat het moederschap eigenlijk inhoudt en hoeveel aandacht en energie je baby opeist. In het huilende ‘monstertje’ waarin je baby regelmatig verandert, herken je maar weinig van het ideale kind dat jij in gedachten voor je zag. Het lijkt wel alsof er aan het voeden, baden, verzorgen en troosten geen einde komt. Ook je gebrek aan nachtrust eist zijn tol.
Denk eraan dat het deugd doet om af en toe je zinnen te verzetten en eens buiten te komen. Naast je eventuele partner kunnen ook grootouders en vriendenkring even op de baby letten. Is dit moeilijk, overweeg dan beroep te doen op een babysitter. Ga wandelen, naar de bioscoop of waarom niet eens shoppen en jezelf een nieuwe outfit aanschaffen. Je begint immers stilaan te vermageren.
Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.
✓ Mama-must-do’s deze week
- Check of je al scherpe objecten zijn opgeborgen. Je baby kruipt nog een tijdje niet, maar kan wel met zijn armpjes proberen dingen te grijpen.
- Nog geen babyvoeding in huis? In onze Zappybaby webshop vind je allerlei voedingsproducten voor je kleintje!
✓ Mama-nice-to-do’s deze week
- Doe je baby na met beweginkjes en geluidjes. Je baby zal jou misschien niet gelijk kopiëren maar vindt het wel onwijs leuk en hij leert stilaan je bewegingen en geluidjes.
- Schud heen en weer met een kleurrijke ratelaar vlakbij het gezichtje van je baby. Je baby kan namelijk nog niet zo ver zien + de kleur is goed voor het stimuleren van zijn/haar zicht!