Je baby 8ste week
De lichamelijke ontwikkeling van de baby gaat steeds verder. Een meer gestrekte houding en een meer gecontroleerde motoriek kondigen zich aan. Ook mama en papa maken enkele veranderingen mee, vooral op seksueel vlak.
Baby’s ontwikkeling
Open handen
De handen van je kindje zijn ondertussen al een beetje geopend, zijn vuisten zijn niet meer gebald. Is je baby wakker, dan merk je de bewegingen van zijn vingertjes op. Pink en ringvinger zijn vaker gestrekt dan duim en wijsvinger. Meer en meer verdwijnt nu ook de gebogen houding van de armen en de benen. Na het typische uiterlijk, verdwijnt nu stilaanook de specifieke houding van je pasgeborene.
Eindelijk (h)erkenning!
Je baby herkent nu zijn moeder en vader en verkiest hen duidelijk boven vreemden. Met een beetje geluk begroet je kind je al kirrend en stampend met een glimlach wanneer je hem benadert. Meestal is hij niet in staat om je gezicht te herkennen, maar wel je stem en geur. Ben jij in de buurt, dan voelt je kind zich veilig en geborgen. Als hij bij jouw zit, dan voelt je kindje zich gesterkt in zijn ‘ontdekking’ van de wereld rondom zich. Zo schrikt hij niet meteen op bij een vreemd geluid, maar wekt dit eerder zijn interesse. Je baby begrijpt goed dat jij zijn beschermer bent, de persoon die opspringt telkens hij om een ongemak moet huilen.
Interesse voor de omgeving
In het algemeen wordt je kind veel gevoeliger voor zijn omgeving. Rinkel je met een belletje, dan reageert je baby hierop: hij brabbelt, weent of wordt zelfs rustig. Muziek boeit baby meer en meer. Jij die een liedje zingt, de radio die een meeslepend nummer speelt, het spreekt hem allemaal erg aan. Veel ouders vinden dit nu een dankbare periode: na het wekenlang luiers verversen, voeden en baden, krijg je nu echt reactie van je kindje.
De grondige veranderingen in mama’s leven
Seks?
Na de bevalling werd je aangeraden een goede maand te wachten alvorens weer geslachtgemeenschap te hebben. Indien jij en je partner er rijp voor zijn, kunnen jullie dus vanaf deze week weer ruimte maken voor seks. Vraag is echter: zijn jullie hier klaar voor? Vooral voor de vrouw is het soms moeilijk om de rol van moeder en echtgenote in deze eerste weken na de bevalling te combineren. Omdat je partner niet steeds goed aanvoelt wat er zoal in het hoofd en het lichaam van zijn partner omgaat, is het van essentieel belang dat er geen taboes heersen omtrent jullie seksleven. Communiceren is dus de boodschap.
Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.
✓ Mama-must-do’s deze week
- Is alles veilig & 100% babyproof? Kijk op Bol.com en check of je alle veiligheidsaccessoires hebt!
- Waarom je baby’tje huilt is niet altijd duidelijk, maar het stoppen kan heel moeilijk zijn. Omdat we snappen hoe je, je voelt hebben we een lijstje met 10 tips tegen huilen voor je gemaakt!
✓ Mama-nice-to-do’s deze week
- Help je baby te ontdekken: speel eens met een spiegel. Houd een spiegel ongeveer 20-30 cm van het gezichtje van je baby. Kijk of hij zijn spiegelbeeld wil aanraken.
- Geef je baby een lichte massage om nog hechter te worden. En het is ook nog eens goed voor de spiertjes.