Je baby maand 2 (3de maand)
De ‘weken’ zijn achter de rug. De baby gaat nu bijna iedere dag een kleine verandering ondergaan. Zo zal je kind sneller gaan groeien. En mama mag geleidelijk aan terug in haar vroegere garderode duiken.
Baby’s ontwikkeling
Flinke groei
In de loop van de voorbije weken is je pasgeborene een flink uit de kluiten gewassen baby geworden. Heb je thuis een babyweegschaal, dan stel je vast dat zijn gewichtstoename gemiddeld 20 gram extra per dag bedraagt. Die verandering gebeurt stelselmatig. Zo kan het zijn dat hij de ene dag helemaal niets bijkomt en de daaropvolgende dag ruim 60 gram. Wekelijks groeit je baby ongeveer 1 cm. Ook zijn hoofdje wordt groter. Als je de omtrek van het hoofd zou meten ter hoogte van de wenkbrauwen, dan zie je dat er in de loop van de afgelopen weken 1 à2 cm is bijgekomen.
Een aantal reflexen die net na de geboorte al aanwezig waren, verdwijnen geleidelijk aan. Zo heeft je baby ondertussen de stap-reflex afgeleerd. Dit mag je zeker niet beschouwen als een achteruitgang in de evolutie van je kind. Integendeel, de reflex moet verdwijnen om het latere stappen mogelijk te maken en levert het bewijs van een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel.
Een kleine spraakwaterval
Je kindje heeft stilaan minder slaap nodig en tuurt naar de wereld rondom hem. In het beste geval ligt hij tevreden in zijn wiegje. Naast verkennend rondkijken begint je baby stilaan ook te ‘praten’. . Hij kirt niet alleen meer, neen, de geluidjes die hij voorbrengt doen aan klinkers denken. Dit isal een eerste, prille fase van zijn latere taalontwikkeling.
De grondige veranderingen in mama’s leven
Weg met die overtollige kilo’s!
Die eeuwige, vormeloze leggings ben je meer dan beu. Waarschijnlijk past je garderobe van voor je zwangerschap nog niet en zit je zwangerschapskleding dan weer veel te los. Op natuurlijke wijze ben je al heel wat afgevallen, zeker indien je borstvoeding geeft. Droom je ervan omterug in je strakke jeans te kunnen? Een aangepast dieet en volle aandacht op je voeding is aangewezen. Vermijd de zogenaamde ‘crash diëten’, die je extra vermoeien, net nu je zoveel energie nodig hebt. In plaats van te kiezen voor een vermageringsdieet kan je je voeding beter aanpassen: kies voor een vezelrijke voeding, aangevuld met melkproducten, mager vlees, fruit en veel groenten.
Gun jezelf dagelijks 3 volwaardige maaltijden en een bijkomend vieruurtje indien je dit nodig acht. Probeer aantrekkelijke maaltijden klaar te maken en trek voldoende tijd uit om te eten. Denk eraan dat de zwangerschap en de bevalling een aanslag hebben gepleegd op je ijzer- en calciumreserves. Vergeet dus niet om deze aan te vullen! Door voeding met een sterk ijzer- en calciumgehalte vermijd je bloedarmoede en tandgaatjes. Ijzer vind je onder andere in rood vlees, linzen, brood op basis van volle granen, ? Melkproducten, naast melk ook kaas en yoghurt, hebben op hun beurt een hoog calciumgehalte.
Heeft je kind één van de door ons belichte mijlpalen nog niet bereikt, dan kan je hier steeds met je arts over praten. Zeer waarschijnlijk is er niks aan de hand, maar zo voel jij je toch gerustgesteld. Denk eraan dat te vroeg geboren kinderen meestal iets meer tijd nodig hebben om de aangegeven mijlpalen te bereiken.
✓ Mama-must-do’s deze week
- Als je het nog niet gedaan hebt – berg alle schadelijke schoonmaakmiddelen goed op in een kastje.
- Badder je, je kleintje nu of binnenkort in het grote-mensen-bad? Dan heb je een rubbermatje nodig. Zo voorkom je dat je baby uitglijdt! Werp eens een blik in onze webshop aanbod rubbermatjes.
✓ Mama-nice-to-do’s deze week
- Lees een leuk babyvoelboekje met je kleintje. Laat hem alle verschillende texturen voelen. Kijk op Bol.com voor leuke babyvoelboekjes.
- Slaaptraining is helemaal niet aan de orde in de eerste zes maanden. Goede gewoontes opbouwen wel. Kijk goed naar je baby, als het goed is vertelt hij je alles.