Welke kinderziektes zijn gevaarlijk als je zwanger bent?
Ben je zwanger en heb je al een peuter in huis rondlopen? Of werk je als kleuterjuf of in een crèche? Enkele veel voorkomende kinderziekten kunnen tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Over welke kinderziektes gaat het en welke voorzorgen kun je nemen?
Waterpokken
Waterpokken, een zeer besmettelijke kinderziekte, kun je maar één keer in je leven krijgen. Hoogstwaarschijnlijk heb je de ziekte als kind al gehad.
De risico’s:
- Als zwangere heb je een verhoogde kans op een ernstige longontsteking, vooral als je waterpokken krijgt in het derde trimester.
- Raak je in de eerste 20 weken van je zwangerschap besmet, dan is er een kleine kans (ca. 2% bij besmetting tussen 13 en 20 weken) op ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind. Mogelijke afwijkingen: misvorming van de ledematen, oogafwijkingen en beschadiging van het centrale zenuwstelsel. Besmetting nà de 20ste week geeft geen aangeboren afwijkingen.
- Als je rond de geboorte waterpokken krijgt (tussen 5 dagen voor tot 2 dagen na de geboorte), kan je baby ernstig ziek worden. De baby moet dan zo snel mogelijk na de geboorte worden behandeld met antistoffen tegen het waterpokkenvirus.
Mazelen
De meeste kinderen worden ingeënt tegen mazelen. Toch komt de ziekte nog regelmatig voor. Indien je nooit bent ingeënt tegen de mazelen en de ziekte niet hebt doorgemaakt, dan bestaat het risico dat je tijdens de zwangerschap besmet wordt.
De risico’s:
- Mazelen tijdens je zwangerschap kan gepaard gaan met hoge koorts. Koorts kan een miskraam of een vroeggeboorte opwekken. Of mazelen afwijkingen bij de ongeboren baby kan veroorzaken, is niet bekend.
- Bij pasgeborenen van moeders die niet immuun zijn, verloopt mazelen zeer ernstig. Het kan dodelijk zijn.
Rodehond
De meeste mensen zijn als kind ingeënt tegen rodehond. Heb je de ziekte nooit gehad én ben je niet ingeënt, dan kan rodehond gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Vooral in de eerste 16 weken van je zwangerschap is er een risico. Na de twintigste week zijn aangeboren afwijkingen zeldzaam.
De risico’s:
Een infectie kan verantwoordelijk zijn voor onder andere een spontane abortus, intra-uteriene groeiachterstand, doodgeboorte, mentale achterstand, oogafwijkingen (o.a. cataract), doofheid, meningo-encefalitis, hartafwijkingen, spastische verlammingen, microcephalie (abnormaal klein hoofd).
Vijfde ziekte
De vijfde ziekte is een milde vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door het Parvo B19-virus. Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al doorgemaakt en zijn levenslang beschermd. Er bestaat geen vaccin tegen de vijfde ziekte.
De risico’s:
- Als je tijdens je zwangerschap de vijfde ziekte krijgt, dan is er een verhoogd risico op een miskraam of doodgeboorte. Vooral in de eerste 20 weken.
- Het virus richt zich op de bloedcellen die de rode bloedlichaampjes maken en nog in het beenmerg zitten. Door de bloedarmoede die hiervan het gevolg is, kan de baby hartfalen ontwikkelen en in enkele gevallen hieraan zelfs overlijden.
Bof
Alhoewel de meeste kinderen gevaccineerd worden tegen bof, komt de ziekte in ons land nog regelmatig voor. Om voldoende beschermd te zijn, moet je twee vaccindosissen hebben gekregen. Ben je geboren voor 1995, dan is de kans groot dat je slechts één dosis van het vaccin hebt gekregen. Verder blijkt het bofvaccin niet bij iedereen aan te slaan en het biedt niet altijd een levenslange bescherming.
De risico’s:
- Zwangere vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap de bof krijgen, hebben een grotere kans op een miskraam.
- Later in de zwangerschap treedt er mogelijk bij de foetus een verdikking van de hartwand op.
Belangrijk:
- Twijfel je of je gevaccineerd bent of je de ziekte(s) al gehad hebt? Laat dan je bloed onderzoeken bij je huisarts.
- Als je je voor je zwangerschap laat vaccineren, mag je de eerste maand niet zwanger worden.
- Vermijd elk contact met kinderen of volwassenen met een van deze kinderziektes.
- Heb je contact gehad met een besmet persoon of vermoed je dat je besmet bent? Verwittig dan onmiddellijk je huisarts.
Bron: gezondheid.be
Lees ook:
- Een griepprik tijdens je zwangerschap? Doen!
- CMV: wat is het en kun je het voorkomen?
- 4 x geleerd tijdens mijn tweede zwangerschap
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!