Liesbreuk bij baby’s en kinderen: wat is het?
Een liesbreuk bij een baby of kind is meestal niet ernstig, maar ze moet wél altijd behandeld worden. Wat is het precies, en wat doe je eraan?
Liesbreuk: wat is het en hoe herken je het?
Een liesbreuk is een zwakke plek in de lies of buikwand, waardoor de darmen een stukje kunnen uitstulpen. Dat zorgt voor een bobbel of zwelling. De bult kun je meestal wegduwen en voelt een beetje aan als een waterballon.
Wanneer er druk wordt gezet op de buik (bijvoorbeeld als je kind kucht of niest), is de liesbreuk vaak extra zichtbaar. Anderzijds kan het ook net lijken alsof ze verdwijnt, bijvoorbeeld als je kind in een andere positie ligt.
Soms is het pijnloos, maar bij een zogenaamde beklemde liesbreuk, heeft je kind er wél (veel) last van. Dan wordt hij huilerig, hangerig en soms zelfs misselijk.
Vaker bij baby’s
Zo’n 4% van de kinderen krijgt te maken met een liesbreuk, maar sommigen hebben er meer kans op dan anderen:
- Een liesbreuk komt vaker voor bij baby’s omdat hun buikwand nog erg soepel en fragiel is. Bij vroeggeboren kinderen is dat nog meer het geval.
- Jongens hebben veel meer kans op liesbreuken dan meisjes. De breuk kan zich bij hen ook aan de balzak vertonen.
Nog een aandachtspunt: je vindt de bult vaker aan de rechter- dan aan de linkerkant (maar soms ook aan beide kanten).
Wat doe je eraan?
Een liesbreuk gaat niet uit zichzelf weg en moet altijd behandeld worden. Dat gebeurt operatief: onder narcose hecht de arts de buikwand via een sneetje in de lies. Meestal mag je kleintje dezelfde dag nog naar huis.
Merk je dus een bult op in de lies van je zoon of dochter? Ga dan zeker langs bij de huis- of kinderarts. Heeft je kind duidelijk veel pijn (zeker als je de bult aanraakt)? Laat er dan zeker geen gras over groeien en rep je naar de dokter of de spoeddienst.
Bron: oudersvannu.nl, uzgent.be
Heb je dit al gelezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!