Wat moet je doen als je baby diarree heeft?

Door -
diarree
© iStock
Diarree is een erg vervelend kwaaltje dat veel narigheid met zich meebrengt, vooral bij baby's. Wij vertellen waarop je moet letten en wanneer je beter een dokter raadpleegt.

Wat is diarree en hoe ontstaat het?

Volgens Kind & Gezin kun je van diarree spreken ‘als het kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met drie waterige ontlastingen in de laatste 24 uur’. Diarree is niet enkel een frequentere, maar ook een dunnere ontlasting dan gewoonlijk. Vooral bij baby’s kan ook de kleur veranderen (groene of gele ontlasting).

De ontlasting is dunner omdat de bewegingen van de darm om een bepaalde reden, fysiek of emotioneel, versterkt zijn. Door de snelle doorgang in de darm blijft het vocht in de ontlasting, waardoor die erg waterachtig wordt.

Opgelet! Het is belangrijk om te beseffen dat diarree altijd een gevolg is van een ander probleem (zoals een allergie, een virus of een maagziekte), dus hou je baby goed in de gaten.

Wat doen als je baby diarree heeft?

Zolang je kindje normaal eet en drinkt, hoef je niet meteen te panikeren. Toch is het belangrijk om extra alert te blijven.

Ga naar de kinderarts als:

  • je baby jonger is dan 6 maanden
  • de diarree aanhoudt, zelfs als je baby voldoende drinkt
  • je baby koorts krijgt
  • je baby gevoelig is aan vochttekort
  • je baby begint te braken
  • er slijm of bloed in de ontlasting zit
  • je baby begint af te vallen

De stelregel blijft: contacteer een dokter bij vragen of als je ongerust bent. Vertrouw op je instinct!

Kijk uit voor uitdroging

Kleine kinderen lopen meer risico op uitdroging dan volwassenen. De ogen van je baby kunnen er dan glazig en ingezonken uitzien, en zijn mond wordt erg droog. Daarna begint ook zijn huid uit te drogen. De fontanel kan bovendien ingevallen zijn. Is je kindje suf of wordt hij moeilijk wakker? Ga dan onmiddellijk met hem naar de dokter.

Zorg er dus voor dat je kindje voldoende drinkt, ook als je borstvoeding geeft. Als je kindje hardnekkige buikloop heeft en uitdrogingsverschijnselen vertoont, ga je best meteen naar de arts. Hij zal waarschijnlijk een orale rehydratie-oplossing voorschrijven die wordt toegediend als er te veel vochtverlies optreedt.

Bron: Kind & Gezin

Meer weten over je baby’s gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!