Luisteren naar je kind: waarom baby’s huilen
Voor kersverse ouders is het niet altijd even makkelijk om te weten wat er met hun baby aan de hand is als hij of zij huilt. Is het honger? Heeft hij ergens pijn? Is je uk gewoon moe? Heeft hij of zij krampjes?
Pasgeboren baby’s beschikken over weinig middelen om iets uit te drukken. Huilen is zondermeer de meest krachtige manier die ze hebben om te vertellen dat er iets is of dat ze iets willen. Het is bovendien een enorm efficiënte manier: je hoort het meteen als je baby huilt en het huilen zet zelfs een resem lichamelijke en hormonale reacties bij mama in gang. Als er zoiets bestaat als een moederinstinct, wordt het zeker wakker als baby huilt
Bij de allerkleinste baby’s is huilen meestal niet meer dan een communicatiemiddel om aan te geven dat baby iets wil of zich niet prettig voelt: honger, slaap, noem maar op.Als de baby iets ouder wordt krijgt huilen steeds vaker een sociale component en een functie van emotionele zelfexpressie. Bijvoorbeeld als de uk wil laten weten dat hij met rust wil gelaten worden.
Na een tijdje zul je merken dat je baby op verschillende manieren huilt naargelang de reden of het doel. Huilen van honger klinkt anders (de toon, het volume, zelfs het ritme) dan huilen van bijvoorbeeld pijn. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om te herkennen waarom je baby precies huilt.
Hieronder sommen we de belangrijkste redenen op waarom baby’s huilen:
- Omdat ze honger hebben
- Omdat ze moe zijn
- Omdat ze pijn hebben
- Omdat ze bang zijn
- Omdat hun spijsvertering in de knoei zit (boertjes, windjes, krampjes, )
- Omdat ze nat zijn (een natte luier, een nat pakje, bijvoorbeeld door hun flesje)
- Omdat ze te warm of te koud hebben
- Omdat ze zich vervelen
- Omdat ze ziek zijn
- Omdat ze onbekende mensen zien of plaatsen bezoeken (oudere baby’s)
- Omdat ze dicht bij mama willen zijn
- Omdat ze rust willen, bijvoorbeeld als er veel lawaai of drukte rond hen is