Melktanden verzorgen, hoe doe je dat?

Uit onderzoek blijkt dat slechts de helft van de kinderen onder de zes al ‘ns een bezoekje bracht aan de tandarts. Nochtans is verzorging van de melktanden van groot belang. Maar hoe doe je dat nu precies?

Maar hoe verzorg je melktandjes?

Rond zijn zesde maand krijgt je baby waarschijnlijk zijn eerste tandje. Het is een goed idee om zelfs voordien al te starten het tandvlees met een vochtig doekje te masseren en zo te reinigen.

Vanaf het eerste tandje kan je beginnen poetsen met een zachte tandenborstel. Het best doe je dit ‘s avonds voor het slapengaan. Als je baby te veel beweegt, kan je de tandjes voorzichtig poetsen als hij op het verzorgingskussen ligt.

Eens je kindje twee is, wil hij of zij waarschijnlijk liefst alles zélf doen en dus ook zelf zijn/haar tanden poetsen. Laat je kleintje het proberen, liefst voor een spiegel zodat hij/zij goed kan kijken. Sowieso is het een goed idee om zelf nog even na te poetsen zodat je zeker bent dat het goed is gebeurd. Het is belangrijk twee poetsmomenten in te lassen: na het ontbijt en voor het slapengaan.

Voor kinderen jonger dan zes jaar is het belangrijk een speciale tandpasta te gebruiken met max. 500 ppm fluoride. Dit staat duidelijk op de tube vermeld en de tandpasta is in de apotheek maar ook in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

LEES OOK: Tandenpoetsen met peuters

Partner Content