Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Voor ’t eerst in jaren minder Vlaamse kinderen in kansarmoede
In Vlaanderen wordt bijna 1 op 7 kinderen geboren in een kansarm gezin. Dat is veel, maar er is een sprankeltje hoop. Uit de kansarmoede-index bij kinderen tussen nul en drie jaar oud blijkt dat er in 2020 0,4 procent minder jonge kinderen in kansarmoede opgroeit.
Zorgen voor Mama
Wie het Eén-programma Zorgen voor Mama heeft gezien, kan zich wel voorstellen wat het is om in armoede te moeten leven. Kristel Verbeke sprak met zes mama’s over hun dagelijkse strijd, de angst, de hartverscheurende keuzes … maar bovenal hun eindeloze inzet en liefde voor de kinderen.
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt keer op keer dat de eerste duizend dagen in het leven van een kind cruciaal zijn. Dat is meteen de reden waarom Kind en Gezin zich elke dag inzet voor elk kind, en elke ouder.
Lichte daling
Dat de inspanningen van onder meer Kind en Gezin nódig zijn, is wel duidelijk. Net geen veertien procent van de kinderen jonger dan drie jaar in het Vlaams Gewest wordt geboren in een kansarm gezin. Dat is veel, al daalt het cijfer voor ’t eerst in lange tijd weer licht.
“Bijna 1 op de 7 kinderen groeit op in armoede en dat vraagt blijvende inspanningen. Via kwalitatief onderzoek is het belang van trajectondersteuning zoals Claudia en Joost in de reeks ‘Zorgen voor Mama’ nog eens aangetoond. Zowel de kansarmoede-index als het onderzoek tonen aan dat armoede heel complex is. Sociale huisvesting, werk en kinderopvang zijn essentiële sleutels voor het verrijken van kansen van kinderen en hun gezinnen”, vertelt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien.
Sprankel hoop
Bij meer dan acht op de tien kinderen heeft kansarmoede te maken met een beperkt inkomen en een laag opleidingsniveau van de ouders. Zo hebben 77,9 procent van de kinderen een mama en/of papa die werkloos is, of die zich in een moeilijke arbeidssituatie bevindt. Minder voorkomend zijn gezondheidsproblemen en een laag stimulatieniveau.
De cijfers zijn alleszins hoopgevend: het lijkt erop dat kansarmoede niet langer een groeiend probleem is. Wat niet betekent dat de strijd gestreden is. Daarom zet het agentschap Opgroeien met al z’n partners de strijd in 2021 verder.
MEER VERHALEN?
- Bijna 15 procent van de Vlaamse kinderen groeit op in kansarmoede
- Mijn verhaal: Heide groeide op in kansarmoede
- “Hoe één kleine misstap je zo snel in een financiële put duwt, is beangstigend”