Voedselallergie: de oorzaken, symptomen en tips
Kinderen zijn gevoeliger voor een voedselallergie dan volwassenen. 2 tot 7% van alle kinderen heeft een voedselallergie. Maar wat is het juist? Waar komt het vandaan? Hoe herken je het en kun je er eigenlijk iets aan doen? We gingen te rade bij diëtiste Wendy De Munter.
Wat is een voedselallergie?
Een voedselallergie is een overgevoelige reactie op bepaalde voedingsstoffen. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten in de voeding.
Bij een zuigeling is de kans op het ontstaan van een allergie groter doordat het maag/darmkanaal nog onrijp is. De darm werkt dan als een zeef met hier en daar wat grotere gaten. Daardoor kunnen grotere stukken onverteerd eiwit in het bloed terechtkomen. Meestal kan dat geen kwaad, maar bij allergische zuigelingen worden deze eiwitten als indringers herkend. Het afweersysteem gaat antistoffen produceren tegen deze indringers en zo ontstaan allergische reacties.
En wat met voedselintolerantie?
Voedselallergie is iets anders dan voedselintolerantie. Bij voedselintolerantie loopt het fout met de vertering van bepaalde voedingsproducten. Dat komt dan door een tekort aan sommige stoffen die een functie hebben bij de vertering. Koemelkeiwitallergie of notenallergie zijn voorbeelden van een voedselallergie. Lactose-intolerantie en coeliakie (glutenintolerantie) vallen dan weer onder voedselintolerantie. De overkoepelende naam voor voedselallergie en voedselintolerantie is voedselovergevoeligheid.
Hoe vaak komt het voor?
Veel klachten, zoals slecht eten, braken, veel boeren, wat plattere stoelgang … worden ten onrechte toegeschreven aan voedselallergie. Van alle kinderen heeft 2 tot 7% een voedselallergie.
Hoe kun je het herkennen?
Het is niet eenvoudig om een voedselovergevoeligheid vast te stellen omdat er veel verschillende klachten bestaan (die een andere oorzaak kunnen hebben) en van persoon tot persoon verschillen:
- Huidafwijkingen: jeukende huiduitslag gaande van rode vlekken over echte netelroos tot het meer chronische kindereczeem.
- Problemen met de ogen: jeuk, tranende ogen, zwelling van de oogleden.
- Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn. Ook jeuk in de mond komt vaak voor.
- Andere ziektetekenen: veel wenen (huilbaby’s), slecht slapen, onvoldoende gewichtstoename.
Voedseldagboek
Wil je proberen inzicht te krijgen wat wanneer welke reactie veroorzaakt, dan kun je een voedseldagboek bijhouden. Hierin moet je precies opschrijven wat je gegeten hebt (maar ook alle andere omstandigheden zoals weer, tandjes, ziekte …) om te zien hoe je kind reageert.
Als je iets vermoedt, ga dan naar de kinderarts die kan beslissen om het allergeen (tijdelijk) te vermijden. Verbetert de situatie, dan heb je mogelijk een oorzaak gevonden. Niet enkel elimineren, maar ook opnieuw introduceren doe je best in samenspraak met de kinderarts. Een allergische reactie kan immers verergeren naarmate je kindje vaker in contact komt met het allergeen.
De grote boosdoeners
- ei
- melk
- vis
- pinda’s
- noten
- gluten (waaronder tarwe)
- soja
- weekdieren
- mosterd
- selder
- zwaveldioxide
- sesam
- lupine
- schaaldieren
Deze 14 moeten ook bij Europese wet weergegeven worden op voedselverpakkingen.
Beter voorkomen dan genezen
Diëtiste Wendy De Munter geeft enkele tips:
- Geef bij voorkeur borstvoeding tijdens de eerste 6 maanden en volg geen preventief dieet als mama.
- Als het niet lukt om borstvoeding te geven, geef dan niet op eigen houtje hypoallergene kunstvoeding, maar overleg met je kinderarts welke melk aangeraden is.
- Het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie is lager als de vaste voeding tussen 4 en 6 maanden wordt geïntroduceerd (niet eerder dan 4, niet later dan 6 maanden).
- Als de arts een voedselovergevoeligheid vaststelt, neem je best contact op met een erkend diëtist via www.vbvd.be. De diëtist geeft aan hoe bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.
- Omdat de gevolgen van een allergie zeer ernstig kunnen zijn, is het af te raden te proberen of de allergie nog steeds aanwezig is. Dit kan alleen door de behandelde arts worden gedaan onder gecontroleerde omstandigheden.
Met dank aan diëtiste Wendy De Munter
Bron: gezondheidenwetenschap.be
Meer over allergieën en intoleranties:
- Koemelkallergie: alles wat je wilt weten!
- Kun je als ouder iets doen om de kans op een allergie bij je kind te beperken?
- Rotselaarse school verbiedt taart, cake of koekjes als verjaardagtraktaties
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!