© iStock

Onderzoek: zoveel kost een kind gemiddeld

Ze zeggen wel eens, een kind kost een huis. Maar klopt dat wel? Kinderbijslagfonds MyFamily deed onderzoek bij Vlaamse gezinnen en kwam tot de conclusie dat een kind gemiddeld 918 euro per maand kost.

MyFamily, het kinderbijslagfonds van Xerius, deed samen met Mama Baas en KU Leuven onderzoek bij meer dan 2.000 Vlaamse gezinnen om de werkelijke kost van kinderen in kaart te brengen. Voor het onderzoek werd niet alleen gekeken naar de directe kosten en kosten voor huisvestiging, maar voor het eerst ook naar de tijdkosten: de tijd die je spendeert aan je kind in plaats van aan je werk. Die tijdkost wordt berekend door het aantal uren dat je in je kinderen investeert te vermenigvuldigen met het gemiddeld netto uurloon.

Hoeveel kost een kind tot 18 jaar gemiddeld?

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld 918 euro kosten, plus het gemiddelde van 1180 euro aan gezinskosten. Bovenop de gemiddelde kindkost van 918 euro, spendeert een gezin aan een extra kind tot zijn 2,5 jaar, gemiddeld 183 euro aan kindkosten, 21 euro aan gezinskosten en 158 euro aan tijdkosten.

Een kind tussen de 2,5 en 18 jaar kost een gezin 135 euro aan kindkosten en 3 euro aan gezinskosten, maar bespaart je 41 euro aan tijdkosten. Voor elk volwassen kind van 18 of ouder moet je gemiddeld 349 euro meer kindkost rekenen maar 87 euro minder aan gezinskost en liefst 259 euro minder aan tijdkosten.

Baby’s en peuters brengen een hoge tijdkost met zich mee omdat ze veel zorg en aandacht vergen, de hoge kindkost bij meerderjarige kinderen is te verklaren door de inschrijvingsgelden aan hogescholen en universiteiten.

KindKompas: bereken kosten in jouw specifieke situatie

De werkelijke kosten zijn natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Het bedrag verschilt sterk naargelang het gezinstype, het totale inkomen en het aantal kinderen. Daarom lanceerde MyFamily het KindKompas, een online tool waarmee elk gezin in zijn specifieke situatie de werkelijk kost van zijn kind(eren) kan berekenen. Het KindKompas geeft gezinnen zo een financiële richtlijn met een gezinsuitbreiding of gezinswijziging in het verschiet, zoals een dochter die deze maand haar hogere studies aanvat.

Zelf jouw kosten berekenen? Dat kan via myfamily.be/kindkompas!

Hoger inkomen, hogere kosten

Uit het onderzoek bleek ook dat gezinnen die meer verdienen, gemiddeld meer besteden aan hun kroost. Als twee gezinnen identiek zijn samengesteld, maar gezin A 1.000 euro meer verdient dan gezin B – dan zal gezin A maandelijks 374 euro meer besteden aan hun kroost. Namelijk 107 euro kindkosten, 136 euro gezinskosten en 131 euro tijdkosten.

Ook bleek dat gezinnen met twee inkomens tot 38 procent van hun gezamelijke budget aan hun kinderen spenderen, bij alleenstaanden loopt dat zelfs op tot 63 procent. Tenslotte wees het onderzoek uit dat koppels met een kroost welvarender zijn dan alleenstaanden met kinderen.

Bron: MyFamily

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content