Passief roken en kinderen: bijna een miljoen kinderen in ons land?

Vandaag, 4 februari, is het de Werelddag tegen Kanker. En deze keer staat de gezondheid van de kleinsten centraal: onder het thema ‘I love my smoke-free childhood’ staan de deelnemende instanties – ook in eigen land – immers stil bij de gevolgen van passief roken voor de kinderen die er mee geconfronteerd worden.

In België werken ondermeer Kind & Gezin, de Stichting tegen Kanker en de Vlaamse Liga tegen Kanker mee aan het initiatief.

Volgens een persbericht zouden om en bij 900.000 kinderen in ons land met tabaksrook vervuilde lucht inademen. En dat is allesbehalve onschadelijk! Integendeel: op deze Werelddag tegen Kanker beklemtonen de initiatiefnemers dat passief roken nog meer risico’s inhoudt voor kinderen dan voor volwassenen.

Onder de effecten van passief roken bij kinderen noteren we een groter risico op wiegendood, meer kans op oorontstekingen, astmatische problemen en een slechte ontwikkeling van de longen.

Verder wijzen de organisatoren er nog eens op dat roken tijdens de zwangerschap erg schadelijk is voor het ongeboren kind. Bovendien zou het nicotinegehalte in de navelstreng 15% groter zijn dan in het bloed van de moeder!

De drie organisaties pakken uit met een sensibiliseringscampagne rond de problematiek.

Meer informatie op de website van de Vlaamse Liga tegen Kanker via deze link.

Partner Content