© iStock

Postnatale depressie komt ook voor bij papa’s

Ongeveer 8 à 13% van de kersverse papa’s kampt met een ernstige dip na de geboorte van de baby. Het bewijs dat postnatale depressies ook bij mannen kunnen voorkomen. Maar hoe komt dit nu? En hoe kunnen we dit met z’n allen vermijden?

Heel wat jonge papa’s voelen zich de eerste 4 maanden na de geboorte van hun baby depressief. Deze dip heeft vooral te maken met 4 factoren:

  • Bezorgdheid: net zoals mama’s vragen ook papa’s zich af of ze de verantwoordelijkheid die een baby met zich meebrengt wel aankunnen.
  • Twijfels: ook mannen twijfelen aan zichzelf wanneer ze papa worden. Zullen ze het goede voorbeeld geven aan hun kinderen? Zullen ze dezelfde fouten maken als hun eigen vader?
  • Financiële vrees: een mondje extra in huis betekent meteen ook heel wat extra financiële uitgaven. Papa’s zijn net na de geboorte van hun kleine uk bang dat ze het financieel niet zullen bolwerken.
  • Vrijheid: heel wat papa’s vrezen hun vrijheid te verliezen van zodra er een kindje is.

Voor mannen is het vaak niet evident om over deze gevoelens te praten. Daarom is het belangrijk dat jij als partner openstaat voor deze problemen. Laat de papa van je kind praten over zijn zorgen en zoek steun bij elkaar!

Sleept de dip langer aan dan vier maanden? Schakel dan zeker professionele hulp in.

Meer lezen?

Partner Content