Pro of contra… herbruikbare luiers?
Herbruikbare luiers blijven onbekend bij het grote publiek. Sommige ouders en grootouders zien het als een stap terug in de tijd en stellen zich voor hoe ze de luiers staan uit te koken. Anderen vinden dat we niet in de tijd leven om het onszelf moeilijker te maken dan dat we gewoon zijn. Een nieuwe baby in huis is immers enorm intens en brengt heel wat veranderingen teweeg.
Nochtans zijn zij die herbruikbare luiers wel een kans geven enorm enthousiast: het is ecologisch, beter voor de gezondheid én het is goedkoper. Kortom zo’n luiers hebben dus ook veel voordelen. We ontmoetten enkele mama’s die vandaag de dag zweren bij herbruikbare luiers.
Herbruikbare luiers, daar is niets vies aan!
Maar we beginnen bij het begin. Wie herbruikbare luiers wil gebruiken, kan kiezen uit verschillende modellen. Ze werken allemaal volgens hetzelfde principe: een wegwerpdoekje wordt geplaatst in een katoenen luier en is dus net zo gemakkelijk te vervangen als een wegwerpluier. Over de katoenen luier kan nog een extra broekje gedragen worden om ongelukjes uit te sluiten. Bij het verschonen wordt de katoenen luier vervangen door een proper exemplaar, het doekje kan je in het toilet gooien. Je wasmachine zit dus helemaal niet vol uitwerpselen. “Er hangt nooit een vieze geur in de badkamer en de vuilniszak ruikt ook nooit want alles verdwijnt onmiddellijk in het toilet…”, zo zegt Véronique Billet, moeder van 2 kinderen.
Vervolgens kan het katoenen broekje met de hand of op 30°, zonder wasverzachter, gewassen worden. Het komt gemiddeld neer op 2 wasmachines per week. “Misschien denk je dat dit niet echt proper is, maar het is net hetzelfde als een vuile body uitwassen na een ongelukje, wat de eerste 6 maanden vaak gebeurt”, aldus Aline Biolley, mama van een zoontje.
De voordelen
Als je aan ouders vraagt waarom ze zich bekeerd hebben, zeggen velen dat ze al overtuigd waren zonder het te proberen. Anderen doen het uit nieuwsgierigheid en vooral omdat de herbruikbare luiers geen chemische stoffen bevatten. Ze zijn het beste voor de gevoelige babybilletjes en ze zijn beter voor het milieu. “Wegwerpluiers verbruiken enorm veel water tijdens het productieproces, na 4 handelingen heb je al evenveel water verbruikt als wanneer je in bad zou gaan.”, aldus Delphine Boone, overtuigd gebruikster van herbruikbare luiers. Martine Matin, een andere overtuigde mama, vult haar aan: “Ik ben ook overtuigd dat de vervuiling die de productie en afbraak van wegwerpluiers teweeg brengt, iets is wat we achterlaten voor de volgende generatie.” Herbruikbare luiers zijn ecologisch beter omdat de doekjes volledig biologisch afbreekbaar zijn. Ze kunnen ook in de wasmachine als ze niet besmeurd zijn met ontlasting.
Voeg daar nog het effect op de gezondheid van de baby aan toe, zoals Alyne François uitlegt: “Wegwerpluiers bestaan voor 95% uit synthetisch materiaal. Acrylamide bijvoorbeeld, kan allergische reacties veroorzaken, het is ook verboden in maandverband.”
Laatste voordeel dat we bespreken: de prijs. In het begin lijkt het misschien een dure investering, maar je kan ze blijven gebruiken tot de potjestraining en je kan ze zelfs hergebruiken voor een tweede kindje. Er bestaan een soort van testpakketten die je voor een maand kan huren vooraleer je besluit het nodige materiaal aan te kopen. Onze getuigen waren erg enthousiast over een Facebookgroep waar je tweedehands herbruikbare luiers kan kopen. Geschat wordt dat je met 30 herbruikbare luiers gemakkelijk kan rondkomen.
Zijn er dan geen nadelen?
Eens je in de routine zit, merken de meeste ouders geen moeilijkheden meer. Oké, je moet een extra was doen met een speciaal product zodat de broekjes waterdicht blijven, dat is ook belangrijk maar niet onoverkomelijk.
Het moeilijkste is om anderen te overtuigen. Herbruikbare luiers worden meer en meer aanvaard in kinderdagverblijven, maar zijn nog niet echt ingeburgerd. Ook grootouders en babysitters staan vaak niet te springen voor deze ‘nieuwe’ manier van verschonen. “Ik leek wel een vreemdeling voor mijn familie, maar ik ben er trots op dat ik heb doorgezet, voor mijn zoontjes en voor de planeet”, getuigt Martine.
Het vraagt wel een goede organisatie. Dat is meteen ook de reden waarom Violaine Gilmont geen herbruikbare luiers gebruikt “op vakantie of als we langer dan 24u van huis zijn”. Als je onderweg bent, moet je meer meenemen dan met wegwerpluiers.
Herbruikbare luiers, ik ga ervoor!
Sommige ouders kiezen voor herbruikbare luiers vanaf dat ze de materniteit verlaten. Maar onze ouders raden aan om de eerste keer te wachten tot je kindje 6 maanden is, tot je baby vaste voeding krijgt en de ontlasting wat vaster wordt. Ideaal is het om je te laten bijstaan door ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld door een workshop te volgen en door je in te schrijven in discussiegroepen op social media.
Bedankt aan Véronique Billiet, Aline de Biolley, Martine Martin, Alyne François (www.petitemarmite.be), Violaine Gilmont, Delphine Boone en alle andere mama’s die hun mening gegeven hebben voor dit artikel.