Nieuwe richtlijnen in Noorwegen raden schermtijd voor kinderen onder twee jaar af
Je ziet het steeds vaker: erg kleine kinderen die voor een schermpje worden gezet om hen rustig te houden. Is dat schadelijk? Ja, zegt de Noorse gezondheidsraad, en raadt bijgevolg in haar nieuwe richtlijnen schermtijd voor kinderen onder de twee jaar helemaal af.
Gemengde meningen
Schermtijd voor (jonge) kinderen is een veelbesproken onderwerp. Elk gezin heeft er zijn eigen ideeën en regels over, en die durven nogal te verschillen. De ene beweert dat een scherm je kindje nieuwe dingen kan leren, terwijl de andere voornamelijk de negatieve gevolgen benadrukt.
De richtlijnen per leeftijdscategorie
In 2019 lanceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het eerst richtlijnen rond schermtijd voor kinderen jonger dan vijf jaar. Het doel was om ze minder naar een scherm te laten kijken en meer te laten bewegen, om zo het risico op obesitas en slaapproblemen te verkleinen.
1 JAAR OF JONGER
Volgens de WHO kun je schermen beter vermijden voor kinderen die jonger zijn dan één jaar. Het is belangrijk dat ook zij al zoveel mogelijk bewegen. Daarom is het geen goed idee om ze langer dan een uur aan een stuk in de buggy, kinderstoel of wipper te laten zitten. Ook kinderen tussen één en twee jaar zet je beter niet meer dan een uur aan een stuk vast in een stoel of buggy. Voor eenjarigen raden ze schermtijd zoals video’s of tv kijken af.
2 JAAR
Voor kinderen van twee jaar oud wordt een maximum van een uur per dag aanbevolen, maar minder is natuurlijk beter. Deze kinderen van één en twee jaar oud zouden elke dag minstens drie uur fysieke activiteiten moeten doen.
TUSSEN 2 en 5 JAAR
Voor kinderen tussen twee en vijf geldt een maximum van een uur. Bjørn Guldvog, de directeur van de Noorse Gezondheidsraad, benadrukt dat een beetje schermtijd geen kwaad kan en zelfs bevorderlijk is voor hun digitale skills.
Noorse richtlijnen
Op deze aanbevelingen bouwt de Noorse raad in haar aanbevelingen verder. Guldvog raadt ouders aan om schermpjes niet te gebruiken als babysit en het zelfs onder de twee jaar volledig te vermijden.
“Alles draait om balans”, aldus Guldvog. “Het is beter om de nadruk te leggen op fysieke activiteit en sociale contacten.”
En in België?
De richtlijnen die het Vlaams Instituut voor Gezond Leven hanteert, liggen in dezelfde lijn. Ook hier zien we kinderen jonger dan twee liever helemaal niet voor een scherm, maar tegelijkertijd is er het besef dat het niet evident is om je kind helemaal niet naar televisie of andere schermen te laten kijken. Het is vooral belangrijk om de schermtijd zoveel mogelijk te beperken en meer beweegpauzes in te lassen.
De Vlaamse aanbevelingen over schermtijd en lang zitten bij baby’s en kinderen kun je op hun website nalezen.
Bronnen: vrtnws, motherhood.se, sciencenorway.no
Meer lezen over schermtijd?
- 7x leuke alternatieven voor schermtijd
- Schermtijd en jonge kinderen: wat is oké?
- Schermtijd: 8x tips om je kind online te begeleiden
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!